(整理版高中英语)说明类第一部分七年高考题荟萃.doc
说明类第一局部 七年高考题荟萃高考题1.·全国II完形填空 There are times when people are so tired that they fall asleep almost anywhere. We can see there is a lot of sleeping on the bus or train on the _21_home from work in the evenings. A man will be_22_the newspaper, and seconds later it _23_ as if he is trying to _24_it. Or he will fall asleep on the shoulder of the stranger_25_ next to him._26_ place where unplanned short sleep _27_ is in the lecture hall where a student will start snoring打鼾so _28_that the professor has to ask another student to_29_ the sleeper awake. A more embarrassing为难situation occurs when a student starts falling into sleep and the _30_ of the head pushes the arm off the_31_, and the movement carries the_32_ of the body along. The student wakes up on the floor with no_33_ of getting there. The worst time to fall asleep is when _34_ . Police reports are full of _35_ that occur when people fall into sleep and go_36_ the road. If the drivers are _37_ , they are not seriously hurt. One woman's car, _38_ , went into the river. She woke up in four feet of _39_ and thought it was raining. Whenpeople are really _40_,nothing will stop them from falling asleep-no matter where they are.21. A. way B. track C. path D. road22. A. buying B. folding C. delivering D. reading23. A. acts B. shows C. appears D. sounds24. A. open B. eat C. find D. finish25. A. lying B. waiting C. talking D. sitting26. A. Next B. Every C. Another D. One27. A. goes on B. ends up C. lasts D. returns28. A. bravely B. happily C. loudly D. carelessly29. A. leave B. shake C. keep D. watch30. A. size B. shape C. weight D. strength31A. cushion B. desk C. shoulder D. book32. A. action B. position C. rest D. side33. A. memory B. reason C. question D. purpose34. A. thinking B. working C. walking D. driving35. A. changes B. events C. ideas D. accidents36. A. up B. off C. along D. down37. A. lucky B. awake C. calm D. strong38. A. in time B. at first C. as usual D. for example39. A. dust B. water C. grass D. bush40. A. tired B. drunk C. lonely D. lazy21-25ADCBD 26-30 CACBC 31-35BCADD 36-40BADBA2.·湖南卷填空题完形Section C 12 marksDirections:Complete the following passage by filling in each blank with one word that best fits the context. Does going to college really pay off?Certainly! I remember taking _48_ English class in college on the short story. Our first assignment was to read _49_ short stones and then discuss which one was better. After reading both,I wasnt sure. Over the _50_ several months, my professor taught me _51_ one story was so much better than the other wan humorous _52_ was rich in metaphor隐喻and character development, while the other was humorous _53_ too shallow. I couldnt see this at first. Yet, in a few months, my brain got reeducated an _54_ could see the difference between good and bad writing and could appreciate literature at a whole new level. Going to college helps build a strong mind, which leads _55_ greater success in ones life.按照样题及真题来推测,填空题完形应该是篇说明文,但今年的填空题完形文章的体裁有些出人意料,是一篇记叙文。作者通过记录自己在大学的一个片段,得出大学对于学生的重要作用。48. 答案: an,名词前缺少冠词修饰,留意English前的冠词应填an;49. 答案: two,后文的better,both以及the other均有所提示;50. 答案: next,按照记叙文时间开展先后顺序,填next,此题略有难度;51. 答案: why,教授告诉我的是如何判断一个比另一个更好,所以应填why;52. 答案: one,后文while the other给与提示;53. 答案: but,while前后比照得出答案;54. 答案: I,此句缺少主语,容易得出答案I;55. 答案: to,固定搭配lead to。整体来说,今年湖南高考英语完形局部虽有局部出人意料填空完形为记叙文,但从出题点及题目难度来说,与往年真题及样题差异不大,建议考生在今后的练习中多阅读,多背单词,多培养语感。高考题Passage 1(10·)Most people give little thought to the pens they write with,especially since the printers in modern homes and offices mean that very 36 things are the written.All too often ,people buy a pen based only on 37 ,and wonderwhy they are not satisfied 38 they begin to use it.However ,buying a pen that youll enjoy is not 39 it you keep the following in mind.First of all,a pen should fit comfortably in your hand and be 40 to use .The thinckness of the pen is the most important characteristic特征41 comfort.Having a small hand and thick fingers ,you may be comfortable with a thin pen .If you have a 42 hand and thicker fingers you may 43 fatter pen.The length of a pen can 44 influence comfort. A pen that is too 45 can easily feel top-heavy and unstable.Then,the writing point of the pen should 46 the ink to flow evenly均匀地while the pen remains in touch with the paper. 47 will make it possible for you to create a 48 line of writing. The point that does not block the 50 may leave drops of ink, 51 you pick the pen up and put it down again.52 ,the pen should make a thick,dark line.Fine-line pens may 53 bad handwriting ,but fine,delicate lines do not command 54 next to printed fext,as, 55 ,a signature on a printed letter .A broader line, on the other hand ,give an impression of confidence and authority权威。39.A.convenient 48. A thin B. rough C. black D. smooth49. A. prevent B. free C. protect D. remove50. A. way B. sight C. flow D. stream51.A. so B. as C. and D. yet53.A. show up B. differ from C. break down D. compensate for54.A. attention B. support C. respect D. admission55.A. at most B. for example C. in brief D. on purpose答案:3640 BAADB 4145 CDABC 4650 BCDAC 5155 BDDABPassage 2(10·)Introduction to Letters to SamDear Reader, Please allow me to tell you something before you read this book. When my 36 , Sam, was born, my heart was filled with joy. I had been sitting in a wheelchair for 20 years before then, and I have been 37 ill many times. So I wondered if I would have the 38 to tell Sam what I had 39 . For years I have been hosting a program on the 40 and writing articles for a magazine. Being 41 to move freely, I have learned to sit still and keep my heart 42 , exchanging thoughts with thousands of listeners and 43 . So when Sam was born, I 44 to tell him about school and fridship, romance and work, love and everything else. Thats how I started to write these 45 . I hope that Sam would 46 them sooner or later. However, that expectation 47 when Sam showed signs of autism (自闭症) at the age of two. He had actually stopped talking before the discovery of the signs. He 48 to communicate with others, even the family members. That was 49 for me but didnt stop me writing on. I realized that I had even 50 now to tell him. I wanted him to 51 what it means to be “different from others, and learn how to fight against the misfortune hell 52 as I myself, his grandfather, did. I just 53 if I could write all that I wanted to say in the rest of my life. Now, 54 the book has been published, I have been given the chance. Every chapter in the book is a letter to Sam: some about my life, and all about what it means to be a 55 . Daniel Gottlieb36. A. sonB. nephewC. brotherD. grandson37. A. seriouslyB. mentallyC. slightlyD. quietly38. A. abilityB. timeC. courageD. responsibility39. A. writtenB. sufferedC. observedD. lost40. A. radioB. televisionC. stageD. bed41. A. readyB. unableC. anxiousD. eager42. A. warmB. brokenC. closedD. open43. A. hostsB. visitorsC. readersD. reporters44. A. beganB. stoppedC. forgotD. decided45. A. lettersB. emailsC. booksD. diaries46. A. findB. readC. collectD. keep47. A. developedB. disappearedC. changedD. arrived48. A. triedB. refusedC. regrettedD. hoped49. A. excitingB. acceptableC. strangeD. heartbreaking50. A. lessB. everythingC. moreD. nothing51. A. understandB. explainC. believeD. question52. A. fearB. faceC. knowD. cause53. A. feltB. guessedC. sawD. doubted54. A. asB. onceC. thoughD. if55. A. teacherB. childC. manD. writer【语篇解读】本文介绍了“Letters to Sam这本书的创作背景和写作目的。36. 答案D【解析】根据as I myself,hisgrandfather可判断,Sam是“我的孙子。37. 答案A【解析】由I had been sitting in a wheelchair for 20 years before then和I wondered if I would have the time可知作者在这期间重病了几次。所以用seriously.38. 答案B【解析】由这一段可知,作者是想告诉他的孙子,但担忧自己的身体,所以不知道是不是有时间。此处用time符合上下文。39. 答案C【解析】observe看到,注意到。根据全文内容的理解,作者想告诉他孙子的是他的经历,只有observe合题意。40. 答案A【解析】由下文的with thousands of listeners可知,作者是主持播送节目,所以选radio.41. 答案B【解析】由第一段可知,作者在轮椅上待了20年,所以不能自由活动。42. 答案D【解析】由下文中与听众和读者交流思想可知,作者敞开心扉,所以选open。43. 答案C【解析】由第二段开头可知,作者主持播送节目和为杂志写文章,所以此处是和听众和读者交流。44. 答案D【解析】由下句这就是我怎样开始写这些信的可知,这儿应用decided.是因为我决定告诉Sam与友谊、浪漫与工作、爱情与其它一切,才开始写这些信。45. 答案A【解析】由本文的题目可知是介绍的Letters to Sam 这本书,下文中也告诉我们这本书的每一章都是一封信,所以这儿选A。 46. 答案B【解析】因为信是写给Sam的,所以作者希望Sam迟早会读到这些信。47. 答案C【解析】由于Sam患了自闭症,所以作者的这种期望改变了。48. 答案B【解析】因为Sam患了自闭症,这儿是说他拒绝与别人交流。49. 答案D【解析】由上文可知,作者对Sam 希望很大,而Sam却患了自闭症,这对作者来说是令人心碎的。50. 答案C【解析】由上面一句语,但是并没有阻止我继续写下去和下文中的我想让他理解与别人不同意味着什么,学会和我一样与面对的不幸作斗争可知,作者是有了更多的东西要写。51. 答案A【解析】见第50题。52. 答案B【解析】见第50题。53. 答案D【解析】由上文可知,作者的身体不好,所以他疑心他是不是能写下所有他想说的话。54. 答案A【解析】as引导原因状语从句。句意:因为这本书出版了,所以我有时机让Sam看到我所有想说的话。55. 答案C【解析】这本书的每一章都是一封信,一些是关于我的,所有都是关于作为一个人意味着什么的。高考题Passage 1(09·)Most people believe they dont have much imagination. They are 50 .Everyone has imagination, but most of us, once we become adults, forget how to 51 it. Creativity isnt always 52 with great works of art or ideas. People at work and in their free time 53 think of creative ways to solve problems. Maybe you have a goal to achieve, a tricky question to answer or you just want to expand your mind! Here are three techniques to help you. Making connections This technique involves taking 54 ideas and trying to find links between them. First, think about the problem you have to solve or the job you need to do. Then find an image, word, idea or object, for example, a candle. Write down all the idea/words 55 with candles: light, fire, matches, wax, night, silence, etc. Think of as many as you can. The next stage is to relate the 56 to the job you have to do. So imagine you want to but a friend an original 57 ; you could buy him tickets to match or take him out for the night. NO limits! Imagine that normal limitations dont 58 . You have as much time/space/money, etc. as you want. Think about your goal and the new 59 .If your goal is to learn to ski, 60 , you can now practise skiing every day of your life because you have the time and the money. Now 61 this to reality. Maybe you can practise skiing ever day in December, or every Monday in January. Be someone else! Look at the situation from a 62 point of view. Good businessmen use this technique in trade, and so do writes. Fiction writers often imagine they are the 63 in their books. They ask question: What does this character want? Why cant she get it? What changes must she make to get what she wants? If your goal involves other people, put yourself in their 64 . The best fishermen think like fish! 50. A. wrongB. unbelievableC. reasonableD. realistic 51. A. put up withB. catch up withC. make use ofD. keep track of 52. A. equippedB. comparedC. coveredD. connected 53. A. skillfullyB. routinelyC. vividlyD. deeply 54. A. familiarB. unrelatedC. creativeD. imaginary 55. A. presentedB. markedC. litD. associated 56. A. ideasB. ambitionsC. achievement D. technique 57. A. experienceB. serviceC. presentD. object 58. A. workB. lastC. existD. change 59. A. possibilitiesB. limitationsC. tendencyD. practice 60. A. in factB. in particularC. as a wholeD. for example 61. A. devoteB. adaptC. leadD. keep 62. A. privateB. globalC. differentD. practical 63. A. positionsB. dreamsC. imagesD. directions 64. A. positionsB. dreamsC. imagesD. directions 答案 50.A 51.C 52.D 53.B 54.B 55.D 56.A 57.C 58.C 59.A 60.D 61.B 62.C 63.D 64.A Passage 2(09·)The requirements for high school graduation have just changed in my community. As a result, all students must 36 sixty hours of service learning, 37 they will not receive a diploma. Service learning is academic learning that also helps the community. 38 of service learning include cleaning up a polluted river, working in a soup kitchen, or tutoring a student. 39 a service experience, students must keep a journal日志and then write a 40 about what they have learned.Supporters claim that there are many 41 of service learning. Perhaps most importantly, students are forced to think 42 their own interests and become 43 of the needs of others. Students are also able to learn real-life skills that 44 responsibility, problem-solving, and working as part of a team. 45 , students can explore possible careers 46 service learning.For example, if a student wonders what teaching is like, he or she can choose to work in an elementary school classroom a few afternoons each month. 47 there are many benefits, opponents 反对者 48 problems with the new requirement. First, they 49 that the main reason students go to school is to learn core subjects and skills. Because service learning is time-consuming, students spend 50 time studying the core subjects. Second, they believe that forcing students to work without 51 goes against the law. By requiring service, the school takes away an individual's freedom to choose.In my view, service learning is a great way to 52 to the community, learn new skills, and explore different careers. 53 , I don' t believe you should force people to help others the 54 to help must come from the heart. I think the best 55 is one that gives students choices: a student should be able to choose sixty hours of independent study or sixty hours of service. Choice encourages both freedom and responsibility, and as young adults, we must learn to handle both wisely.36. A. spendB. gainC pleteD. save37. A. andB. orC. butD. for38. A. SubjectsB. ideasC. ProceduresD. Examples39. A. WithB. BeforeC . DuringD. After40. A. diaryB, reportC . noteD. notice41. A. coursesB. benefitsC . challengesD. features42. A. beyondB. aboutC. overD. in43. A. carefulB. proudC. tiredD. aware44. A. possessB. applyC. includeD. develop45. A. GraduallyB. FinallyC . LuckilyD. Hopefully46. A. throughB. acrossC. ofD. on47. A. SoB. ThusC . SinceD. While48. A. deal withB. look intoC . point outD. take down49. A. argueB. doubtC . overlookD. admit50. A. muchB. fullC . lessD. more51. A. cost