2023年人教版高考英语总复习高考题型强化练(八)完形填空增分练.docx
高考题型强化练(A)完形填空增分练(限时45分钟)A(2022潍坊模拟)Hansen and his 10-year-old son Chase search the streets of Salt Lake City every weekend for the homeless to take to lunch. They started Project Empathy four years ago to 1 a meal, listen to their stories and figure out how they could 2 help.“Just start with a smile, a hello. It really just starts with that. If you do it, you can make a connection. A small gesture can have a 3 impact on others less fortunate,Hansen 4 in an interview.Some of these shared meals have turned into stronger 5 , Ward, a homeless man, was _ 6 in a flat. He credited the Hansens with helping him 7 the difficult process of moving off the streets. "It is great to have friends who make us feel 8 and I'm impressed with the pair,“ Ward said.Father and son's 9 have developed into a passion project that 10 faith and community, which emphasizes the 11 community members can have in uplifting the homeless. They know they can't settle the homeless 12 alone. They're hoping empathy will _ 13.“My hope fbr the future is to 14 more connection across our country. We could and we will succeed 15 we have other people join in and help the homeless, “ Chase said.【文章大意】文章讲述了一对父子从一开始请无家可归的人吃饭,和他们交谈来帮助他们,到 后来成立了一个组织去帮助更多的人的故事。1. A. buyB. cookC. shareD. eat【解析】选Co词语复现题。由第三段的第一句话中的these shared meals可知选C项。2. A. oftenB. furtherC. alsoD.even【解析】选Bo逻辑推理题。请他们吃饭,倾听他们的故事,了解他们,是为了更进一步帮助 他们。故选B项。3. A. dramaticB. differentC. minimum D. decisive【解析】选Ao逻辑推理题。结合句意再结合主语前的修饰语small可知对他们的影响是很大 的,故选A项。4. A. remarkedB. praisedC. jokedD. quoted【解析】选Ao逻辑推理题。根据下文的interview可推知这是他在被采访时说的,故用 remarkedoA. desires B. connectionsC. motivationsD. opinions【解析】选Bo词语复现题。根据第二段可知,如果你微笑,问个好就能和他们建立联系,由 此可知吃饭过后,与他们的关系会更稳固。故选B项。5. A. providedB. permitted C. abandonedD. housed【解析】选D。词义辨析题。根据句意“沃德,一个无家可归的人,被安置在一个公寓中”可知填house, “给提供住处”之意。provide提供,permit允许,abandon遗弃。6. A. throughB. forC. despiteD. to【解析】选A。逻辑推理题。根据句意可知在整个搬离街上的过程中,父子俩一直在帮助他,故 用through强调从始至终。7. A. surprisedB. relaxedC. awesome D. calm【解析】选c。逻辑推理题。根据前面的It is great t。have friends可推知这样的朋友让沃德感 觉很好。awesome很好的。故选C项。8. A. dreams B. influencesC. experiencesD. efforts【解析】选D。词语辨析题。根据句意可知父子俩最终建立了一个帮助无家可归的人的项目, 故是他们努力的结果。effort努力,dream梦想,experience经历,influence影响。故选D项。9. A. assessesB. compares C. highlights D. respects【解析】选c。逻辑推理题。that引导的定语从句修饰project,再结合后面的which引导的从 句的内容可知这个项目强调信心和社区的力量。highlight强调,突出。11. A. importanceB.taskC. chanceD. role【解析】选D。逻辑推理题。结合句意”强调社区成员在激励那些无家可归的人方面所起 到的作用”可知选D项。12. A. argument B. problemC. debtD. conflict【解析】选B。词义辨析题。众所周知无家可归是一个社会问题。argument争论,conflict冲 突,debt债务,都不符合句意。故选B项。13. A. go away B. catch onC. fade outD. give off【解析】选Bo逻辑推理题。根据下文蔡斯说他希望更多的人加入到这样的活动中来,可推 知他希望共情这样的行为会变得更加普遍。catch on流行,时兴,符合句意。14. A. spreadB. missC. exchange D. maintain【解析】选A。逻辑推理题。根据下文的across our country可推知他想在全国开展这样的活 动,故用spread传播。15. A. beforeB. ifC. untilD. so【解析】选B。逻辑推理题。根据句意“如果我们有了其他人的加入来帮助那些人,我们就能够而且一定会成功”可知空格处是一个条件状语从句的引导词,故选B项。教师专用4【知识拓展】佳词积累1. empathyn.同感共鸣2. uplift2. upliftv.激励,鼓励B36-year-old Andy decided to return to his favorite high school hobbyskateboarding. The only he expected to encounter was his own ability to get back into the sport after so long. 2, the 340-pound skateboarder soon realized that was the least of his problems.Andy's challenges began even 3 he stepped on a skateboard. He couldn't find any resources, like the type of boards to try, for 4 skaters. What Andy did find instead was a (n)5 belief that plus-sized people should not be skating.Determined to change people's 6of plus-sized people in sports, Andy founded ChubRollza skateboarding community for fat skaters. He knew not only did he need to get back into skating to prove people 7 , but he needed to 8 a safe space where others can show themselves as well.To inspire plus-sized people to 9 the fun sport, Andy made a list of recommended products for them and also hosted skateboarding classes to 10 beginners. The 11 to Chub Rollz was incredibly positive.Following an article about his initiative in the San Francisco Chronicle (旧金山纪事报), Andy, received numerous messages from 12 expressing gratefulness for giving them the 13 to stand up to critics.For those 14 to go after their desired activity due to their body size, Andy has this to say: "Never let others9 opinions and sell-doubt ruin the chance to 15 something new.” 【文章大意】这是一篇记叙文。文章讲述36岁超重的Andy想要重新开始滑板运动,却找不 到任何可供使用的滑板类资源,所以他成立了一个专门为肥胖滑板运动员开设的滑板社区 一Chub Rollze Andy认为对于那些因为身材而犹豫不决的人,永远不要让别人的观点和自 我怀疑毁掉了尝试新事物的机会。1. A. barrier B. taskC. adventure D. target【解析】选 Ao 根据后文“expected to encounter was his own ability to get back into the sport after so long”可知,Andy想回到他高中时最喜欢的滑板爱好,所以此处指他重新回到这项爱好的障 碍。故选A项。2. A. Therefore B. However C. Undoubtedly D. Fortunately【解析】选B。上文提到Andy担心自己重新回到这项运动中来的能力,后文则说这是他遇到 的最不严重的问题,前后为转折关系,应用howevero故选B项。3. A. afterB. beforeC. whenD. until【解析】选 Bo 根据后文“He couldn't find any resources, like the type of boards to try”可知,他 找不到超重的人使用的资源,即在他踩上滑板之前他的挑战就开始了。故选B项。4. A. maleB. ambitious C. elderlyD. overweight【解析】选Do根据上文“the 340-pound skateboarder”以及后文fat skaters”可知,Andy有超重 问题,他找不到任何可供超重滑板选手使用的滑板之类的资源。故选D项。5. A. easily-forgotten B. long-held C. interestingD. convincing【解析】选Bo根据后文“belief that plus-sized people should not be skating”可知,肥胖的人不应 该滑滑板是一个长期存在的观念。故选B项。6. A. expectation B. impression C. descriptionD. knowledge【解析】选Bo根据后文“of plus-sized people in sports”可知此句是指改变人们对体育运动中胖 人的印象,impression符合语境。故选B项。7. A. selfish B. dishonest C. sensitiveD. wrong【解析】选Do此处指证明人们认为超重的人不应该滑滑板这一观念是错误的,应用wrong。故选D项。8. A. createB. imagineC. enterD. occupy【解析】选 Ao 根据后文“a safe space where others can show themselves as we 11”可知,他需要仓I 造一个安全的空间,让其他人也可以展示自己。故选A项。9. A. make sense of B. give way to C. take upD. remark on【解析】选co根据后文“the fun sport”可知此处指从事这项有趣的运动,take up符合语境。故 选C项。10. A. question B. persuade C. sponsorD. teach【解析】选Do根据上文“hosted skateboarding classes to”可知,举办滑板课程是为了教初学者。故选D项。11. A. approach B. solutionC. responseD. entrance【解析】选Co根据后文“to Chub Rollz was incredibly positive”可知指人们对Chub Rollz的反 应非常积极。故选c项。12. A. consumers B. skatersC. strangersD. customers【解析】选 Co 根据上文“Following an article about his initiative in the San Francisco Chronicle” 可知,Andy收到的是读了关于他的报道的陌生人发来的信息。故选C项。13. A. patience B. need C. courageD. curiosity【解析】选Co根据后文“to stand up to critics”可知Andy给了陌生人勇敢面对批评者的勇气。故选C项。14. A. unlikelyB. unsuitable C. contentD. hesitant【解析】选 Do 根据后文“to go after their desired activity due to their body size”可知,指对于那些因为身材而犹豫不决的人,应用hesitant。故选D项。15. A. tryB. discover C. introduce D. assess【解析】选Ao根据后文“something new”可知此处指尝试新事物,应用try。故选A项。CMy single mother used to take on several jobs just to make ends meet. When I was fifteen, she started her own business, and things began to get easier .The following spring a new family moved into our 2 , The children became my friends soon, 3 the wife, Melissa, befriended my mom. One afternoon, I was at their house and they were generous enough to include me in the 4 . Their daughter, ten at the time, 5 a glass of milk. Melissa stated, "We have no money for milk this week.She suddenly realized I was present and explained with a (n)6 look, "Money has been really 7 . ”Later, I told my mom about the 8 Melissa was experiencing. In 9 , she immediately opened the cupboard doors and started pulling out food.Then we drove to our friends9 house, made our way to the door, and 10 eagerly. When they answered the door, they were there surprised by our 11 . Handing the items over to them, Mom said, “We just wanted to help out. " Melissa then grasped Mom in a big hug and started to cry. Tears began to roll down my mother's face as she 12 her friend, understanding how difficult it can be to 13 to provide for a family.Looking at my mother, I felt 14 to be her daughter! She had worked so hard to pay fbr the groceries, but she didn't 15 to give to those in need.【文章大意】本文是记叙文。文章讲述了作者的妈妈在自己生活也不容易的情况下,毫不犹 豫地选择了帮助邻居的故事,作者为有这样一位妈妈感到自豪。1. A. secretlyB. skilfully C. successfully D. financially【解析】选 Do 根据上文“My single mother used to take on several jobs just to make ends meet. ” 可知作者之前家境不是很好,但由“she started herown business, and things began to get easier ”可知,妈妈做生意后经济条件得到改善,financially意为“财务上,经济上”,符合句意。故选D项。2. A. cityB. neighborhood C. houseD. office【解析】选B。根据句中“moved into our”和下文我们两家成为朋友可推知,这个新家庭是搬 入了我们的街区。故选B项。3. A. ifB. unlessC. although D. while【解析】选D。作者与邻居孩子们成了朋友,同时他们的妈妈也成为了朋友。故选D项。4. A. journeyB. partyC. meal D. celebration【解析】选 Co 根据下文“Their daughter, ten at the time, a glass of milk. Melissa stated, "We have no money for milk this week.可知,作者刚好赶上吃饭时间。故选C项。5. A. consumed B. requested C. pouredD. heated【解析】选 Bo 根据下文“Melissa stated, ' We have no money for milk this week.可推知,她 女儿是在向她要牛奶。故选B项。6. A. defeatedB. relaxedC. excitedD. injured【解析】选Ao上文梅丽莎说“We have no money for milk this week.5,这样的窘况被作者知道 了,作为大人,这让她很尴尬,有挫败感。故选A项。7. A. tightB. enoughC. important D. precious【解析】选Ao根据上文“We have no money for milk this week. ”可知,邻居家已经买不起牛奶, 说明经济条件不好,tight表示“拮据的、不宽裕的二故选A项。8. A. reliefB. failureC. difficulty D. quarrel【解析】选C。根据上文可知,梅丽莎家里已经买不起牛奶,所以作者告诉妈妈的是她们家里遇到的困难(difficulty)。故选C项。9. A. troubleB. responseC. actionD. addition【解析】选 B。根据下文“she immediately opened the cupboard doors and started pulling out food”中作者妈妈的做法可知,这是作者的妈妈听到邻居有困难时做出的回应(response)。故选B项。10. A. waitedB. expectedC. wandered D. knocked【解析】选D。【解析】选D。根据下文“they answered the door”可知,作者和妈妈到门口后敲了门。故选D项。11. A. contactB. visitC. encouragementD. help【解析】选B。【解析】选B。作者和妈妈突然出现在家门口,梅丽莎一家对她们的到访(visit)感到惊讶。故选B项。12. A. stared atB. came acrossC. held onto D. stood by【解析】选&【解析】选&根据上文“Melissa then grasped Mom in a big hug and started to cry.”可知,梅丽莎抱着作者妈妈哭,所以作者的妈妈也是紧紧抱着梅丽莎的。故选C项。13. A. struggleB. deserveC. promiseD. intend【解析】选A。根据作者妈妈自己曾经的经历和句中“how difficult it can be”可知,作者的妈妈理解梅丽莎为养家而作出的努力有多么艰难。故选A项。14. A. annoyedB. embarrassed C. proudD. confident【解析】选C。虽然自己也很辛苦,但仍然慷慨助人,有这样善良的妈妈,作者是感到骄傲与 自豪的。故选C项。15. A. hesitateB. manageC. attemptD. pretend解析 J 选 Ao 根据“she immediately opened the cupboard doors and started pulling out foocT可 知,作者的妈妈在帮助别人一事上毫不犹豫。故选A项。