阅读理解+阅读七选五+完形填空分类综合训练-----2023届高考英语备考练.docx
阅读理解+阅读七选五+完形填空分类综合训练一、阅读理解阅读以下短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最正确选项。AEbola made headlines throughout 2014. The virus has existed in parts of Africa for decades, but many Americans only became aware of it after a major outbreak in late 2013.Ebola gets its name from the Ebola River, in the Democratic Republic of the Congo, where the disease was first reported in 1976. Its early symptoms are similar to those of other illnesses, but Ebola can worsen quickly and turn deadly.The virus spreads through direct contact with the bodily fluids of the infected people. West Africa is experiencing the most severe Ebola outbreak on record. It began in December 2013. As of December 6, this outbreak has resulted in more than 6, 000 deaths, according to the Centers for Disease Control and Prevention. Currently, Guinea, Liberia, and Sierra Leone are the countries with the most Ebola cases.The hardest hit areas are trying extreme measures to contain the spread of Ebola. Sierra Leone ordered its 6 million residents (居民)to stay indoors for three days. During this lockdown, 30, 000 healthcare workers and volunteers went door to door to teach people about the disease, and to look for possible cases. Officials called the lockdown a success, but it was not a solution.The outbreak of Ebola tested the worlds ability to respond to pandemic disease (流彳亍病).It was a difficult task, but the group of doctors, nurses, and other responders who fought tirelessly to battle the virus proved themselves heroic and selfless in their mission. The Ebola fighters have put moved from Richmond to Charlottesville to enroll (注册) at the school of his dreams in 2009.“It's just 8 . The first time I walked on the grounds in the spring of 2011, I had no 9 what a magic carpet ride I was going to be on, but man ifs been something, n Reid said.,Tve had a (n)10 to do everything I wanted to do and things I neverrealized were going to be 11 to me just kept popping up, " Reid said.Reid 12 in the fall of 2013 and wants to teach writing afterward. He hopes to find a (n)13 at the university as he'd like to 14 inCharlottesville for the rest of his life."I'm not going to 15 from anything and I hope to be in a classroom teaching when I'm 70, " Reid said.Is there a (n)16 here for people in their 60s who feel like it's 17?“The message is that you're not over 18 you say its over,M said Reid. “I have made my dream come true, " he said. *1 am feeling 19 than ever before. No matter 20 you are, the world is still in front of you. Ifs not behind you.”1. A. easyB. lateC. hard D. long2. A. fadedB. increasedC. arrived D. began3. A. never B. stillC. even D. always4. A. design B. memoryC. dreamD. impression5. A. AndB. SoC. But D. As6. A. think of B. decide onC. stuck to D. apply for7. A. accepted B. declinedC. praised D. considered8. A. worrying B. invitingC. amazingC. amazingD. surprising9. A. opinion9. A. opinionB. ideaC. predictionC. predictionD. expectation10. A. plan10. A. planB. urgeC. desire D. opportunityC. desire D. opportunity11. A. available B. familiarC. accessibleC. accessibleD. acceptable12. A. quitted12. A. quittedB. continuedC. graduatedC. graduatedD. interviewed13. A. friend13. A. friendB. positionC. assistantC. assistantD. wife14. A. live B. chatC. shop D. sleep15. A. learn B. changeC. escape D. retire16. A. meaning B. noticeC. message D. lesson17. A. fair B. overC. fine D. old18. A. until B. whenC. once D. since19. A. betterB. richerC. youngerD. happier20. A. how poor B. how smallC. how old D. how far答案阅读理解A【语篇导读】2013年末,埃博拉疫情再次爆发,西非疫情特别严重。医务 工作者的无私奉献,保证了大多数人能平平安安地生活。1. Do细节理解题。根据第二段中的第一句话可知,埃博拉病毒因刚果人民 共和国的一条河的名字得名。2. Bo推理判断题。根据第三段可知,作者用数字证明埃博拉病毒造成的损 失有多大。3. Bo细节理解题。根据第四段可知,在塞拉利昂,政府要求居民三天不出 门,以便医疗工作者筛查那些可能感染的人。4. A。推理判断题。根据第六段的内容可知,一位利比亚护士 Iris Marot愿 意成为志愿者,奋战在抗击埃博拉一线。B【语篇导读】气候变暖会对地球上的生态和气候带来巨大的影响。动物的栖 息地和活动范围都会发生改变,甚至我们人类也无法逃避这种影响。5. Co主旨大意题。第二段主要讲全球变暖和气候变化对海洋生态系统造成 的负面影响。6. Bo推理判断题。根据第三段可知,有三种因素:温度升高、海平面上升 和海洋的酸度影响着海边动物的栖息地。因此可判断B项能影响动物改变栖息 地。7. Ao推理判断题。根据第四段可知,联合国政府间气候变化专门委员会的 一个负责人说“我们评估了气候变化对每个大洋和大洲的影响,地球上的任何人 都会受到气候变化的影响。”8. Do细节理解题。根据文章最后一段的最后一句可知选D。C【语篇导读】与地球类似的行星的发现,再次激发了人类的猜测:外太空可 能存在外星人。9. C。根据第二、三段可知,美国航天局于2009年发射了开普勒太空望远 镜,专门用于搜寻太阳系外的行星。10. B。根据第四段可知,科学家新发现的两颗名为Keeper 438b和Keeper 442b的行星,从体积、温度等方面来看,其环境很可能接近人类居住的地球。11. Do根据最后一段可知,虽然外太空有存在人类的可能性,但是科学家 尚不确定这两颗行星上面是否有外星人。12. Ao本文介绍了开普勒太空望远镜发现的新星,重点探讨了与地球特点 接近的两颗行星,探讨了存在生命的可能性,因此最正确标题为A。D【语篇导读】杜克大学医学中心生物心理学系的研究人员发现,感恩有助于 促进人们的身心健康。13. Ao根据前三段中Doraiswamy所说的话可知,感恩有益于人们的身心 健康。14. Ao推理判断题。根据第四、五段的内容可知,消极偏见使人类能够从 容应对环境中的威胁,更好地适应环境。15. A。推理判断题。根据第六段可知,Mitch Warden认为“由于我们没有关 注生活中的好事情,所以我们身体没有释放让我们产生满足和快乐感的一种化 学物质多巴胺。”阅读七选五【语篇导读】针对如何在90分钟内提高工作效率,作者提出了几点建议。1. Ao根据本段第一句可知,在每次专心的90分钟内,有个明确的主题, 注意力才能集中。2. Go本段的标题是:明确结束的时间。限时的目的是让自己的注意力集中。3. Co根据第一句可知,列出具体的行动步骤会对你有所帮助。4. E0本段的标题是:不允许打搅。所以,你事先应告诉别人,在90分钟 内,你没有空闲时间。5. Do本段标题为:快速工作。前面三句为祈使句,本空填D,主干也是祈 使句,在意思上为递进关系。完形填空【语篇导读】每个人都有过梦想,本文的主人公杰里瑞德经过不断努力, 终于在他70岁的时候获得了弗吉尼亚大学的学士学位,实现了自己的夙愿。不 论你的年龄有多大,只要不放弃,就会实现梦想。1.Bo由“杰里在他70岁的时候取得了学士学位”可知,追求梦想永远都不会 太晚(late) o2. Do杰里对于弗吉尼亚大学的热爱开始于(began) 1963年,也就是他从 高中辍学之后。3,Ao虽然在年青时代,他经常在周末去弗吉尼亚大学找朋友玩,但是,他 从没(never)申请上大学。4. Co尽管杰里曾经从事过多种职业,但是他始终没有忘记进入大学这个梦 想(dream)。5. Bo因为杰里仍然心存大学的梦想,所以他在一个社区学习大学课程,由 此判断出前后的逻辑关系是因果关系,故填S。6. Do杰里在社区大学学习是为了申请(apply for)弗吉尼亚大学的学士学 位。7. A。由下一句可知,杰里实现了自己的梦想,可见“弗吉尼亚大学接受(accepted) 了 他的申请”。8. Co由下文可知,杰里在2011年的春天第一次走在校园的时候,他觉得 一切都是令人惊异的。应选择C项。9. Bo习惯用语have no idea“不知道”。句意为:他不知道自己将会踏上一个怎样的奇幻之旅。10. D。“在大学里我有机会(opportunity)去做一切我想要做的事情。”have opportunity to do sth. “有机会做某事”。11. Ao available"可得到的,可利用的";familiar“熟悉的";accessible“易接 近的,可进入的";acceptable“可接受的”,由句意可知选A。12. Co杰里在2013年秋天毕业(graduated),并且希望以后到大学教写 作课。13. Bo由上文可知杰里希望能在大学里找到一个职位(pos计ion)。14. Ao杰里希望在Charlottesville度过余生、live i余居住”。15. Do “我并不打算从任何职位上退休(retire),我希望自己70岁的时候 在教室里教书。”16. Co 由下一句"The message is that.”可知,本空应填 messageo17. Bo 同样由下一句的you're not over until you say it's over*'可矢口,本 句说的是“有没有一些人在他60岁的时候就感觉到自己的人生已经结束(over) 了?”18. Ao由句意可知此题考查固定结构notuntil”直到才”。19. Do由上句“我已经实现了我的梦想”可知,杰里现在感到比以前更幸福 (happier)。20. Co前文讲述了杰里在老年时读大学的经历,因此本空填how old。“无论你的年龄有多大,世界总是在你面前,而不是在你身后。”their own lives at risk. Some contracted the disease themselves, in their efforts to take care of sick patients and stop the virus from spreading.“If someone from America comes to help my people, and someone from Uganda, " says Iris Marot, a Liberian nurse, “then why can't I? " Foray Gullah, an ambulance driver who survived infection, calls his immunity a holy gift. ul want to give my blood so a lot of people can be saved, " he says. ul am going to fight Ebola with all of my might.”“The rest of the world can sleep at night because a group of men and women are willing to stand and fight, " wrote TIMEs Managing Editor Nancy Gibbs.1. What do we know about Ebola?A. It spreads quickly in different ways.B. It has turned deadly in recent years.C. It broke out in America in late 2013.endprintD. It was named after a river in Congo.2. From Paragraph 3 we learn.A. that the virus was spreading fastB. that the disease caused great lossC. how serious the situation is nowD. how many countries were affected?3. Why were the residents ordered to stay at home in Sierra Leone?A. To avoid being affected.B. To find out who are affected.C. To offer them medical training.D. To offer medical treatment to patients.4. What Iris Marot said suggests that.A. she is glad join the fight against EbolaB. she is willing to donate blood to othersC. Uganda is great need of medical workersD. there is many volunteers from AmericaBAs we all know, the ocean holds more than 97% of the water on earth. Through its role in the water and carbon cycles, the ocean is a major contributor (促成因素)to many of earths processes. It hosts some of our planets most diverse ecosystems.Now global warming and resulting climate change have a strong impact on those ocean ecosystems and the marine wildlife living there. Regional climate changes have resulted in increased numbers of natural disasters such as storms, floods, and droughts, which affect wild animals migration, nesting, and hibernation activities, as well as the availability (可利用性) of regular food sources.Meanwhile, rising water temperatures, sea levels, and ocean acidity (酸度) are affecting the coastal habitats and the animals that live in or near them, including polar bears, whales, seals, fish, penguins, turtles, and humans.The United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) recently released a large-scale study focusing on climate change. The new report demonstrates just how wide-ranging the effects of a warming world will be. *We have assessed impacts as they are happening in natural and human systems on all continents and oceans, n said Rajendra Pachauri of the IPCC. “No one on this planet w川 be untouched by climate change.nAccording to the study, glaciers will continue to shrink (收缩)as the climate warms. Species on land and in the sea are shifting their range in response to warming, and some will face an increased risk of extinction. Health impacts will be felt from heat waves and from floods in low-lying areas. The seas will continue to become more acidic, destroying coral reefs.5. The second paragraph is mainly about.A. the important function of the oceanB. the necessity of protection the oceanC. the consequences of global warmingD. animals affected by changing weather6. Which of the following may cause animals to change their habitat?A. Sudden cold weather.B. Constant melting snow.C. Volcanic eruption.D. Tourists making noise.7. What does the underlined sentence in Paragraph 4 mean?A. Everyone will be affected by climate change.B. The effects of climate change will last forever.C. Marine animals are probably the most effected.D. Most of animals will suffer from global warming.8. What will probably happen if global warming continues?A. There will be more sea plants.B. There will be too many floods.C. Land animals will die out soon.D. The oceans will get more acidic.CThere's good news for people hoping that Earth is not the only inhabited world in the universe. A team of astronomers announced on January 6 that they have identified eight planets beyond our solar system. The scientists say three or four of those planets orbit in their stars “Goldilocks Zone“一the region where temperatures are not too hot and not too cold for water to exist in liquid form. Water is a necessary ingredient for life as we know it.The scientists, led by Dr. Guillermo Torres of the Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, made the discoveries using data collected by the planet seeking Keeper telescope.NASA launched Keeper in 2009. Since then, the telescope has identified more than 1, 000 planets outside of our solar system. Torres and his team analyzed the data about the eight newly discovered worlds to determine which ones are most likely to be similar to the earth.Among the new discoveries, the scientists say the planets called Keeper 438b and 442b are the closest to the earth. Keeper 438b is just about 10% larger than our planet, and gets 40% more of its energy from its star than the earth receives from the Sun. Temperatures there would be about 140 degrees. Keeper 442b is about 33% larger than the earth, but receives 30% less energy from its star. That would make it a potentially colder world than our own.Torres says it is possible for life to exist and survive in either of those temperatures. But for that to happen, these planets would need to have another key ingredient for life: a heat trapping atmosphere like Earths.While these findings add to the possibility that life exists beyond the earth, Torres cautions against drawing conclusions. "Were not claiming they're inhabited, " he says. In fact, these planets are so far away that scientists cannot observe them directly. For now, it remains unknown whether these planets contain life. But the discovery of planets in their stars habitable zones suggests that somewhere out there, some form of alien life may exist.9. Keeper was launched for the purpose of.A. studying the temperatures of planetsB. analyzing the data about 1, 000 planetsC. discovering planets beyond the solar systemD. collecting information about the solar system10. What do we know about Keeper 438b and 442b?A. They are almost as large as the earth.B. They are similar to Earth in some ways.C. They are likely to be much colder than the earth.D. They receive as much energy from the star as the earth.11. It can be inferred from the last paragraph that.A. scientists can observe more planets nowB. some form of alien life does exist in spaceC. scientists dent announce what they have discoveredD. it is still unknown whether life exists on other planets12. Which would be the best title of the text?A. Are We Alone?B. New Planets in Outer SpaceC. There Are Alien beyond the EarthD. Importance Discovery in AstronomyDulf thankfulness were a drug, it would be the world's bestselling product with a health maintenance(养生)indication,M said Dr. P. Mural Doraiswamy, head of the department of biologic psychology at Duke University Medical Center.“While the act of being thankful is not a substitute for a proper medical diagnosis(诊断)and treatmenf, Doraiswamy said, "it's certainly a strategy that can be used to improve wellness".Studies had shown measurable effects on multiple body and brain systems, said Doraiswamy.uWhen my friends ask me why gratitude is beneficial, I tell them that humans have something called a negativity bias "肖极偏见) where 'bad stuff in our life outweighs the good by a measure of about 3: 1, n Renee Jain, an expert of positive psychology, wrote in an email.“This bias developed over millions of years help us survive threats in our environment, “ said Jain. HFortunately, we no longer have to worry about tigers attacking us on the way to work. Unfortunately, we still have this bias, which have negative effects on our lives."The brains fundamental organizing principle in life is to avoid threat and maximize rewards, said Mitch Warden, CEO of Ocher Medical Center in Baton Rouge. uThe brains primary reward chemical is called dopamine, ” continued Warden. uThe interesting thing, however, is that we can't feel rewards and threats unless we focus attention on them. Many good and bad things happen in our life every day, but until they come to our own attention, we don't get the neurotransmitter (神经传递素 )release that allows us to feel good or bad.”“Gratitude helps us counteract the negativity bias by focusing our attention on the *good stuff, " Jain said. "A little focus can go a long way to improving ones psychological, social, and physical health.H13. According to