解析:浙江省杭州市萧山区2021-2022学年八年级上学期期末英语试题-A4答案卷尾.docx
2021-2022学年浙江省杭州市萧山区八年级上.期末英语试卷第二部分阅读理解共两节,满分30分.第一节共15题,每小题6分,满分30分.阅读下列短文,从每题所给的四个选项A,B,C和D中选出最佳选项Mike is my good friend. He is 14 years old. He is tall and strong. He has short hair and big eyes. He was a good student and studied very hard three months ago. But everything changed(改 变)after he started to play computer games.Now Mike likes playing computer games very much. He often plays them when his parents arc not at home. He is crazy about computer games, and his parents cannot stop him at all. In his free time, he hardly ever plays soccer or basketball with us. When we have classes, he gets bad grades in exams.Every lime I see that he sleeps in class, I really feel sorry for him. I decide to talk to him this weekend and ask him not to play computer games any more.1. Mike changed a lot after.A. he couldn't get good gradeshe started to play computer gamesB. he joined the school sports clubhe didn't do any exercise2. The underlined part "i$ crazy about“ means "" in Chinese.A.痴迷于B.讨厌C.精通于D.研究Which of the following is TRUE according to the passage?A. Mike is the writer's cousin.B. Mike listens to his teachers carefuliy in class now.C. Mike gets good grades in exams now.D. The writer feels sorry for Mike and wants to help himTravel in New YorkPublic transport(交通)Traffic is quite good in New York. The bus is cheap and the subway is common. What's more, you can take both the bus and the subway with the same card. If you have something important to1. BA2. D【导语】本文是一篇记叙文,主要记叙了作者的朋友麦克最近沉迷于电脑游戏,作者很担心,所以想 和Mike谈谈。1. 细节理解题。根据第段“But everything changed(改变)after he started to play computer games.” 可知,在他开始玩游戏之后,一切开始改变了。故选B。2. 词义猜测题。根据第二段“and his parents cannot stop him at all.”可知,他的父母无法阻止他, 可猜测麦克沉迷于游戏不可自拔,选项A“痴迷于"符合语境。故选A。3. 推理判断题。根据第三段”.I really feel sorry for him. I decide to talk to him this weekend and ask him not to play computer games any more."可知,我为麦克感到痛心遗憾,所以我决定这 周末和他谈谈,让他不要再玩电脑游戏了,想要帮助他。故选D。4. BA5. DC【导语】本文是篇应用文,主要是给想要去纽约旅游的人些各方面的建议。4. 推理判断题。根据"Shopping”部分"That means you have to pay an extra fee(额外费用)which in New York city is 8% of the purchase(购买)price.”可知,在纽约市买东西需要支付购买价格的 8%作为税款,所以价格$10,要加上税款$0.80, 一共需要支付$ 10.8()。故选B。5. 细节理解题。根据“Eating out”部分“You can also enjoy delicious Chinese food in Chinatown. 答案第1页,共11页可知,你还可以在唐人街享用美味的中餐。故选A。6. 细节推理题。根据“Places to visits”部分“There are too many places to visit in New York Times Square, the Empire State Building, and the Statue of Liberty.”可知,纽约的参观景点有时代广场、 帝国大厦和自由女神像。由此可知选项D“白宫”不存在。故选D。7. 细节理解题。根据"Public transport(交通)”中“The bus is cheap and the subway iscommon.You?d better take a taxi because that's fast.”可知,一共提及 了三种交通方式,bus”公 交车”、subway“地铁”以及taxi“出租车”,所以文中一共提到了三种交通方式。故选C。8. AC9. AD【导语】本文讲述了菜园里蔬菜和大树之间互不理解,到最后和谐相处的故事。8. 细节理解题。根据“The vegetables hated the tree's shadow (阴影),because it left them only just enough light to live.”可知是因为蔬菜需要更多的光。故选A。9. 推理判断题。根据"But no one knew that the vegetables and the tree couldn't satnd each othcr. (但谁也不知道,蔬菜和树是不能相互包容的。)以及“The gardener wanted to know why andstopped watering ihem.”可知园丁一开始并不知道那块地里发生了什么。故选C。 10.细节理解题。根据“The situation became so serious that the vegetables decided to use up all the water in the ground so that the tree would die”可知蔬菜们决定把地里的水都用完排在第一位; 根据"The gardener wanted to know why and stopped watering them.“可知园丁停止给蔬菜和树 浇水排在第二位;根据“When he did that, both the tree and the vegetables realized that it was better to help each other. ”可知树和蔬菜意识到互相帮助的重要性排在第三位;根据“After seeing how well they were doing the gardener gave the best care to his vegetable patch, watering 答案第2页,共11页and fertilizing (施肥)il belter ihan any olher patch for miles around.”可知园丁在那块地里比以 前干得更卖力了排在第四位,故选A。11.主旨大意题。通读全文可知,本文讲述了菜园里蔬菜和大树之间互不理解,到最后和谐相处 的故事。所以这篇文章是关于蔬菜和树之间发生的事情。故选D“ 12. BC13. CB【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了三种不同的朋友的特点。12. 细节理解题。根据“You know their names, a little of what they like or dislike, and a little of their family histories.such as your wishes or fears, and they don't open up to you how they really feel. 可知,如果你和大卫是邻居和同学,一起做事情,但不分享感受,你们就是“客人朋友故 选B。13. 段落大意题。根据“The last kind of friends, the “best friend', is the one you know the deepest/, 和整段内容可知,本段主要谈论什么是“最好的朋友故选C。14. 细节理解题。根据"but at least they will always care about you, and never do anything on purpose(故意地)lo hurl you.”可知,最好的朋友几乎不会对你做一些不好的事情。故选C。 15.篇章结构题。根据文章第一段"There are three different kinds of friends: 'pest friends', "guest friends', and,best friends'”可知首先引出主题:不同的三种朋友;第二、三和四段分别对三 种朋友的特点进行了论述;最后一段进行总结可知,本文属于总分总结构。故选B。16. CA17. E答案笫3页,共11页18. DB【导语】本文主要介绍了五种维生素的功能以及来源,同时介绍了五位同学需要补充的维生素。16. 根据"Vitamin A in carrots helps you see at night.”可知,胡萝卜中的维生素A有助于你在晚上 看东西,选项C“凯特视力不好,晚上看不清楚。”与之对应。故选C。17. 根据"The B vitamins in leafy green vegetables help your body make protein(蛋白质)and energy.' 可知,维生素B帮助你的身体制造蛋白质和能量,选项A“艾米莉经常感到疲倦,似乎缺乏 活力。”与之对应。故选A。18. 根据"Vitamin C in oranges helps your body heal if you get a cut.”可知,如果你有伤 口,橙子中 的维生素C可以帮助你的身体愈合,选项E“卢克太粗心了,经常受伤。他的伤口需要很长 时间才能愈合。''与之对应。故选E。19. 根据"Vitamin D in milk helps your bones and teeth.“可知,牛奶中的维生素D有助于骨骼和牙 齿,选项D“托尼有时觉得骨头痛,牙齿也松动。“与之对应。故选D。20. 根据"What can vitamin E do for you? protect your skin from ultraviolet(紫夕卜线)light”可知,维生 素E能够保护你的皮肤免受紫外线的伤害,选项B“杰夫在海滩上度暑假,结果被严重晒伤 了。“与之对应。故选B。21. CB22. AB23. CD24. B答案笫4页,共11页25. CA26. CC27. AB28. BA【分析】杰克是一位著名的作家,他很爱运动,所以很健康。本文主要是杰克给我们的一些建议。21 .句意:杰克是一位著名的作家。common共同的;lucky幸运的;famous著名的;fresh新鲜的。根据后文“Lots of people like him and his works.”可知,许多人喜欢他和他的作品,所以他是著名的。故选C。22 .句意:杰克与许多其他作家不同。in在里;from从;of的;with和一起。分析句子可知,此处构成be different from短语,翻译为“与不同故选B。23 .句意:虽然他需要在家里工作,他喜欢阅读和看各种各样的电视节目,但他并不总是待 在家里。kinds种类;cultures文化;reasons原因;roles角色。分析句子可知,此处表示“各种各样的 电视节目”,构成kindsof短语,翻译为“许多种”。故选A。24 .句意:例如,他经常跑步、游泳和玩滑板。Because。因为:For example例如;So far到目前为止;In facl事实上。分析句子可知,前 文是在说外出锻炼,后文“runs, swims and goes skateboarding”都是不同种类的运动,所以此 处表示“比如”的含义。故选B。25 .句意:有时他也和他的朋友去露营。Hardly 几乎不;Finally 最终;Sometimes 有时;Luckily 幸运地。根据前文“For example, he often runs, swims and goes skateboarding.”可知,此处也在表示他做什么运动,分析选项,“有时” 符合句意。故选C。26 .句意:他总是很健康。答案笫5页,共11页 life 生活;interest 兴趣;mind 精神;health 健康。根据后文“How can he keep healthy?他怎 么能保持健康? ”可知,此处表示“他总是很健康”的含义。故选D。27 .句意:他给了我们一些建议。plans计划;gives给;finds发现;teaches教。分析句子可知,此处构成短语give sb sth,翻 译为“给某人某物”。故选B.28 .句意:首先,坚持每天锻炼。working 工作;writing 写;exercising 锻炼;reading 阅读。根据后文“He gets up at 6:00 a.m. and runs for one hour every morning.他每天早上6点起床,跑步一个小时”可知,此处表示“锻炼” 的含义。故选C。29 .句意:他每天早上6点起床,跑一个小时。runs 跑;watches 观看;drives 驾驶:jumps 跳。根据前文“First, keep exercising every day.首 先,坚持每天锻炼''可知,此处应选与锻炼相关的内容。故选A。30 .句意:第二,记得吃早餐。meal 餐;dinner 晚餐;breakfast 早餐;lunch 午餐。根据后文“He always has a lot of porridge, bread or milk after doing morning exercises.做早操后,他总是喝很多粥、面包或牛奶”可知,此处 表示“吃早餐”的含义。故选C。31 .句意:做早操后,他总是喝很多粥、面包或牛奶。when当时:if如果:after在之后;as因为,由于。分析句子可知,此处表示“做早操后,他总是喝很多粥、面包或牛奶''的含义,在早操之后吃早饭。故选C。32 .句意:工作后放松一下。relax放松;talk谈论;practice练习;leave离开。根据句意可知,此处表示“工作后放松一 下“,与健康相关的内容。故选A。33 .句意:不要太担心你的工作。friends 朋友;work 匚作;homework 作业;housework 家务。根据前文“Then relax after working. 工作后放松一下“可知,此处表示“工作''的含义。故选B。34 .句意:这对你的健康不好。bad 坏的;good 好的;nice 美好的;cool 凉爽的。根据前文"Don't worry too much about your work.不要太担心你的工作”可知,太担心工作对健康不好。故选B。35 .句意:他相信这会使你有一个健康的身体。make让;try尝试;hope希望;decide决定。分析句子可知,此处构成“make sb do sth”结构, 答案第6页,共11页翻译为“让某人”。故选A。【点睛】解答完形填空题型时,必须做到三读:(1)跳过空格,了解大意(一读)通读全文,留意文章段落的首尾句,了解文章框架内容,推测主旨大意,切勿纠结文章中个 别看不懂的词汇。(2)结合语境,合理选词(二读)细读文章,利用上下文确定空格处所缺单词的含义,然后结合选项选出最佳答案。(3)上下参照,验证答案(三读)选出答案后再读文章,把所选答案代入文中进行验证,检查文章内容是否通顺,逻辑是否正 确。36 . when. talented37 . prizes. seriously38 . for. to give39 . player. or40 . said. children【分析】文章大意:短文主要对篮球运动员Stephon Marbury进行了介绍,他喜欢中国,希望获得中 国绿卡。36 .句意:当他三岁的时候,他开始打篮球。根据"He started to play basketball he was three."可知这里考杳 when 引导的时间状语从句,when当的时候,故答案为when。37 .句意:他是一个有天赋的运动员。根据"he was a 2(talenl) playe匚可知设空处修饰后面的名词player,所以使用talent答案第7页,共11页的形容词lalemed有天赋的、有天才的,故答案为talented。38 .句意:他曾在NBA工作,获得过很多奖项。根据"He once worked for the NBA and won many3(prize).”可知句意为:他曾在NBA工作,获得过很多奖项。prize奖品、奖项,可数名词,many修饰可数名词的复数形 式,故答案为prizes (,39 .句意:并且他认真对待。根据"And he took it4(serious).”可知设空处修饰前面的谓语动词,所以应填入一个副词,与serious所对应的副词是seriously认真地、严肃地,(ake sth. seriously认真对待,故答案为seriously o.句意:Marbury正在申请中国绿卡。根据"Marbury is asking5 a Chinese green card,“可知句意为:Marbury 正在申请中国绿卡。ask for请求、征求,固定词组,故答案为for。40 .句意:中国从2004年开始向外国人发放永久居民居住证。根据"China started6 (give) permanent residence permits to people from othercountries in 2004.”可知句意为:中国从2(X)4年开始向外国人发放永久居民居住证。start to do sih.开始做某事,固定搭配,故答案为to give。41 .句意:如果Marbury能拿到绿卡,他将是第一个获得许可证的外国运动员。根据"If Marbury can get his green card, he'll be the first foreign 7 (play) to get the permit.”联系上文语境,可知句意为:如果Marbury能拿到绿卡,他将是第一个获得许可证 的外国运动员。所以这里使用名词player,故答案为player。42 .句意:不管有没有那张卡,我的感觉都是一样的。根据下文“I won't fbcl different."我不会觉得不一样。结合TH feel the same with the case 8 wiihoul(没有)thecard.”可知句意为:不管有没有那张卡,我的感觉都是一样的。这 里表示选择关系,使用。r或者,故答案为or。44 .句意:这位38岁的美国人说:北京仍然是我的家,它就在我的心里。根据"Beijing is still home for me and it's in my heart,“9 (say) the 38-year-oldAmerican”联系上文语境,可知这里表示的是过去发生的事件,因此使用一股过去时态,say 的过去式为said,故答案为said。45 .句意:他有三个孩子,两个女儿和一个儿子。根据"He has three10 (child), two daughters and a son.”可知句意为:他有三个孩子,答案第8页,共11页 两个女儿和一个儿子。Ihree后使用名词的复数形式,child的复数为children,故答案为children。 46. (p)repare【详解】句意:我不得不准备数学考试。根据“fbr the math test.”和首字母可知,是准备考试,prepare for sth“为做准备”,情态动词have to后跟动词原形。故填(p)repare。47. (c)onccrt【详解】句意:金先生非常喜欢音乐。我想他想去听音乐会。根据“Mr. King likes music very much" 及首字母可知,喜欢音乐,应是想去听音乐会,concert“音乐会”,go to the concert"去听音 乐会故填(c)oncert。48. (a)vailable【详解】句意:这个周末我没空,因为我得照顾我的小妹妹。根据"because I have to look after my little sister”及首字母可知,应是周末没空,available“有空的”符合语境,在句中作表语。故填 (a)vailablCo(a)ccepted【详解】句意:在我的生口聚会上,我姑妈给了我一辆玩具车,我高兴地接受了。根据前句“My aunt gave me a toy car on my birthday party,”和首字母提示可知,应是高兴地接受了玩具车,故空 处应是accept“接受”,动词;根据前句一般过去时和and提示可知,空处所在的句子也应用 一般过去时,故动词应用过去式。故填(a)cccptcd。49. (h)ang【详解】句意:周末我通常和朋友们出去闲逛。根据“h. out outside with my fiiends”可知,是和朋友 们闲逛,hang out“闲逛”,"on weekends”提示时态是一般现在时,主语是I,动词hang用原 形。故填(h)ang。50. (c)clcbrate【详解】句意:我们将举办一个派对来庆祝凯利的生日。根据"have a party to. Kelly's birthday”可知, 举办派对的目的是为了庆祝生日,celebrate “庆祝”,动词不定式符号to后接动词原形,故填 答案第9页,共11页do. You'd better take a taxi because that's fast.HotelsThere are a lot of hotels in New York. The Plaza Hotel is the best and the most expensive one. If you want to pay less for your stay, there are many smaller hotels. The YMCA near Central Park is suitable for young people.Eating outRestaurants provide good service in New York.You don,t have to eat at McDonald's every day and you can try different kinds of food from many countries. You can also enjoy delicious Chinese food in Chinatown.ShoppingShopping in New York is fun. You can see big shops everywhere in this modern city. Stores are open seven days a week, but be careful when you look at the prices because you have to pay taxes(付税)on everything you buy. That means you have to pay an extra fee(额夕卜费用)which in New York city is 8% of the purchase(购买)price.Places to visitsThere are too many places to visit in New YorkTimes Square, the Empire State Building, and the Statue of Liberty.4. If you decide to buy a book $ 10 in New York, you should pay a total of how much after tax?A. $9.80B. $ 10.80C. $9.20D. $ 10.20You can eat the delicious Chinese food.A. in Chinatown.B. in PiazaC. at McDonald'sD. in YMCA5. Which of the following is NOT in New York?A. Central Park.B. The Empire State Building.C. Times Square.D. The White House.7. How many types(类型)of transportation are mentioned in the passage?A. OneB. TwoC. ThreeD. Four试卷第2页,共9页(c)elebrateo(s)erves【详解】句意:服务员总是在饭后给客人端上一些水果。根据"the guests some fmit after the meal”和首 字母s可知,服务员给客人端上一些水果,serve"端上(食物)”,是动词,根据“always”可 知,此处用一般现在时,主语the waiter是第三人称单数形式,谓语用第三人称单数形式, 故填(s)erves。52. (c)elebrated【详解】句意:上周他和朋友们庆祝了他二十岁生日。根据"his twentieth birthday”和首字母可知,是 庆祝生日,celebrate"庆祝”符合语境,“last week”提示时态用一般过去时,celebrate用过去式。 故填(c)elebratcd。53. (c)over【详解】句意:我要用旧报纸把墙遮住。根据"the walls with the old newspapers”及首字母提示可知, 此处是指“用报纸把墙遮住",cover符合语境,will后跟动词原形。故填(c)over。54. (t)emperature【详解】句意:水温约为30度。根据“thirty degrees”及首字母提示可知,此处指“温度”temperature, 不可数名词。故填(t)emperature。55. 例文:My Life in Ten YearsIn ten years, I think I'll be a reporter. I will live in an apartment with my sister because I don't like living alone. And I can play with her in my apartment. So in ten years, I will be a good reporter. I will meet a lot of interesting and famous people and I will go to another place on business. In ten years, I will have many different pets. Maybe I will keep a pet turtle. I think I will go shopping with my sister as long as I have time. And I will go to London on my vacation. So, ril work hard to achieve my dream. Tm sure my life in ten years will be better and better!.【详解】总体分答案第10页,共11页题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;时态:时态为“一般将来时”: 提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中关于“未来的职业及原因、居 住地及原因、十年后你的家庭或业余时间的活动和怎么去实现目标”的要点,适当增加细节, 并突出写作重点。写作步骤第一步,表明写作意图。借用“MyLifcin Ten Years”这个题目直接来引出重点介绍的内容; 第二步,具体描述写作内容。从“未来的职业及原因、居住地及原因、十年后你的家庭或业 余时间的活动和怎么去实现目标”几个方面重点介绍十年后我的生活:第三步,书写结语。表达“十年后我的生活会越来越好'的愿望。亮点词汇in ten years 十年后play with和玩as long as只要better and better越来越好高分句型(D In ten years, I think Til be a reporter. (in ten years 十年后,用于将来时句型;I think + 宾 语从句) I think I will go shopping with my sister as long as I have time.(复合句:asas 引导条件状语从句句型)答案第11页,共11页There was a lovely vegetable patch (菜园).A large tree grew there. Both the patch and the tree gave the place a wonderful look, and they were the pride (骄傲)of the gardener. But no one knew that the vegetables and the tree couldn't satnd each other. The vegetables hated the tree's shadow (阴影),because it left (hem only just enough light to live. The tree, on the other hand, hated the vegetables because they drank nearly all the water, leaving him just enough to live.The situation became so serious that the vegetables decided to use up all the water in the ground so that the tree would die. The tree answered back by not protecting the vegetables from the hot sun, so they began to dry up. Soon (he vegetables were really weak, and the tree was drying up.The gardener wanted to know why and stopped watering them. When he did that, both the tree and the vegetables realized that it was better to help each other. They learned how to live in harmony (和谐)with (hose around them. So they decided to work together, using both the shade and the water to grow well. After seeing how well they were doing the gardener gave the best care to his vegetable patch, watering and fertilizing (施月巴)it better than any other patch for miles around.8. Why didn't the vegetables and the tree get on well with each other?A. Because (he vegetables wanted more light.B. Because (he tree drank almost all the water.C. Because the vegetables weren't the pride of the gardener.D. Because the vegetables didn't look as wonderfill as the tree.9. From the passage we know.A. the vegetables were sorry to see the tree drying upthe gardener was v