江苏省宿迁市沭阳县2021-2022学年高二下学期期中调研测试英语 Word版含解析.docx
20212022学年度高二第二学期期中调研测试英语试卷(考试时间:120分钟总分:150分)注意事项:1、本试卷共分两部分,第I卷为选择题,第n卷为非选择题。2、所有试题的答案均填写在答题纸或答题卡上,答案写在试卷上的无效。第I卷(选择题)第一部分听力(共20题;每小题L5分,满分30分) 第一节(共5小题;每小题L5分,满分75分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。每段对话仅读一遍。1.【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the problem fbr the woman?A. She is late fbr work.B. Milk is too expensive fbr her.C. There is no milk left fbr her.1题答案【答案】c【解析】【原文】W: Have you finished the milk?M: Yes. There wasn't much left before I drank it.W: Oh, no! I will have to go to work without breakfast. I don't have time to buy more.2. Why does the woman feel uncomfortable now?A. She went out drinking with friends.B. She walked too long.C. She stayed up watching a movie.【2题答案】【答案】A【解析】【原文】M: What did you do to celebrate the New Year? I stayed home and watched movies on TV. say, "Bubba's a good boy." When he came out, I got lots of kisses!(我让 Bubba 的笼子开着,除非他做了 什 么淘气的事。我会把他关在笼子里,直到他举止得体为止。没过多久,他很快学会了说:“Bubba是个好 孩子。”当他出来的时候,我得到了很多吻!)可知,Bubba很聪明,为了让作者把他从笼子里放出来,他 会说“Bubba是个好孩子。”并且出来后会不停地吻作者,由此可知,Bubba很聪明,综上所述,Bubba是 聪明可爱的。故选B项。【26题详解】细节理解题。根据第五段关键句 "I left Bubba's cage open unless he did something naughty. I would shut him in till he behaved himself.v(我让Bubba的笼子开着,除非他做了什么淘气的事。我会把他关在笼子里,直 到他举止得体为止。)可知,如果Bubba做了什么淘气的事,我会惩罚他,把他关在笼子里,直到他举止得 体为止,由此可知,如果Bubba做了淘气的事,他会受到惩罚。故选B项。27题详解】推理判断题。通读文章,结合最后一段内容“I,m sure he still visits me."(我肯定他还会来看我。)可知, 文章主要讲述了作者和自己的宠物鹦鹉之间发生的事,他们互相陪伴,有着深厚的感情,最后一段作者提 到“我肯定他还会来看我”,这暗示了即使只鹦鹉死去了,作者也不会忘记他,他永远活在作者心中,由 此可知,从最后一段我们能推断出Bubba永远活在作者心中。故选B项。CA 16-year-old boy wanted to throw a party for his birthday. He didn't ask for favors from his friends or themed decorations. Instead, he held the celebration on Roblox. On the digital platform, which allows users to play and create a multitude of games, the boy threw himself a party to which he invited not just friends from school and Twitter, but also fans of the game.For netizens, the idea of the "metaverse” - a sort of 3D sequel (续篇)to today's 2D internet, in which users work, play, buy and sell inside immersive virtual worlds - has become the Latest Next Big Thing. This is just the beginning, however.A fully-fledged metaverse will help revolutionize several key sectors such as business, education, and science. In China, fbr instance, Alibaba has built a VR shopping mall that specializes in helping both vendors and buyers to essentially "shop" inside an online virtual store.How a metaverse can be used in education? Teachers will be able to hold online classes in a virtual classroom, where students can discuss with each other using their avatars (化身).Students will also no longer need to leave the house to visit museums around the world; they could simply walk into one in the metaverse instead. Finally, scientists will be able to explore and conduct experiments in a virtual lab, which is something that has never been done before.If the metaverse is essentially an extension of the Internet we currently have, one only has to think about the countless problems that we have yet to solve in our online existence 一 hacking, catfishing, harassment, hate speech - to see how truly dangerous a future on the metaverse could be.For now, though, everything is in the early stages. The evolution of the metaverse - if it happens at all 一 will be fought among tech giants fbr the next decade, or maybe even longer.28. Why does the author mention "a 16-year-old boy“ in Paragraph 1?A. To explain a rule.B. To clarify a concept.C. To present a fact.D. To make a prediction.29. What can people do in the metaverse?A. Browse and buy goods in a physical store.B. Build a community in a 3D environment.C. Explore and conduct experiments in a real lab.D. Communicate and interact with others face to face.30. What is the author's attitude to the metaverse?A. Favourable.B. Intolerant.C. Objective.D. Pessimistic31. What can we know about the metaverse?A. We have lived in the metaverse.B. The metaverse is the early stage of the Internet.C. The future of the metaverse is only dependent on tech giants.D. There is a long way to go before the metaverse becomes completely developed.【2831题答案】【答案】28.B29. B 30. C 31. D【解析】【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是3D虚拟世界在一些领域的运用。【28题详解】推理判断题。根据第一段的 “He didn't ask for favors from his friends or themed decorations. Instead, he held the celebration on Roblox. On the digital platform, which allows users to play and create a multitude of games, the boy threw himself a party to which he invited not just friends from school and Twitter, but also fans of the game.(彳也 没有请求朋友帮忙,也没有请求主题装饰。相反,他在Roblox上举行了庆祝活动。在数字平台上,用户可 以玩和创造大量的游戏,男孩为自己举办了一个派对,他不仅邀请了学校和Twitter上的朋友,还邀请了游 戏的粉丝。)”可知,作者提到16岁的男孩的目的是阐明Roblox这个概念,故选B。【29题详解】细节理解题。根据第二段的 “For netizens, the idea of the "metaverse" a sort of 3D sequel to today's 2D internet, in which users work, play, buy and sell inside immersive virtual worlds(对网民来说,“元宇宙”的概 念一种当今2D互联网的3D续作,用户在沉浸式虚拟世界中工作、娱乐、买卖)”可知,人在元宇宙 的3D虚拟世界中可以创建自己的社区。故选B。【30题详解】推理判断题。根据第三段的 “A fully-fledged metaverse will help revolutionize several key sectors such as business, education, and science.(一个成熟的元宇宙将有助于商业、教育和科学等几个关键领域的革命。)” 和倒数第二段的 “If the metaverse is essentially an extension of the Internet we currently have, one only has to think about the countless problems that we have yet to solve in our online existence - hacking, catfishing, harassment, hate speech - to see how truly dangerous a future on the metaverse could be.(如果元宇宙本质上是 一个我们目前互联网的延伸,你只需要想想我们在网络生活中无数有待解决的问题黑客,钓鱼,骚扰, 仇恨言论,来看看元宇宙的未来会有多危险)”可知,作者既说了元宇宙的好处也讲到它可能带来的危险, 因此作者对元宇宙的态度是客观的,即objective,故选C。【31题详解】细节理解题。根据最后段的 “For now, though, everything is in the early stages. The evolution of the metaverse -if it happens at all - will be fought among tech giants fbr the next decade, or maybe even longer.(但就 目前而 言,一切都还处于早期阶段。元世界的演变如果真的发生的话将在未来10年,甚至更长时间内在 科技巨头之间展开。)”可知,在元宇宙完全开发之前,还有很长的路要走。故选D。DMany believe that smiling takes years off your appearance by conveying a youthful happiness. However, a study has found that smiling actually makes people look older, unless they are over 60, in which case the wrinkles have set in and it makes little difference.Neuroscientists showed participants hundreds of photographs of faces of people aged between 20 and 80, either smiling or with a neutral expression, and were asked to estimate their age. The faces of younger people in their twenties and thirties were identified as looking older when they were smiling. However, smiling had little or no eflect on the perceived age of those over the age of 60.The study found that for middle-aged people between the ages of 40 and 60, gender played a role in whether smiling altered the perceived age. Men in this age category appeared older when they smiled, but fbr their female counterparts, smiling had no effect.Researchers also suggested that it could be down to the gender differences in lifestyle and skin care thatcould affect facial wrinkling.The study follows a similar one undertaken in 2018 which also debunkedthe theory that smiling can take years off your appearance. The same scientists published a paper saying that the belief "well-rooted in media” was “a complete misconception. They said the misplaced belief was causing social media users to post ageing photos of themselves online.32. What was the study designed to find out?A. The advantages of smiling.B. The reasons fbr smiling.C. The truth about smiling.D. The recipe fbr smiling.33. According to the text, which aspect is not responsible fbr face wrinkling?A. Lifestyle.B. Skin care.C. Gender.D. Appearance.34. What does the underlined word “debunked“ in the last paragraph mean?A. Disproved.B. Collected.C. Claimed.D. Produced.35. What of the following is the best title fbr the text?A. Do wrinkles really make you look older?B. Does smiling really make you look younger?C. The more you laugh, the younger you areD. The more you laugh, the fewer wrinkles you have【3235题答案】【答案】32.C33. D 34. A 35. B【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了项研究发现,微笑实际上会让人看起来更老,除非他们超过60 岁,在这种情况下,皱纹已经开始出现,这没有什么区别。介绍了研究开展的过程以及影响面部皱纹的因 素。【32题详解】 细节理解题。根据第段中 “However, a study has found that smiling actually makes people look older, unless they are over 60, in which case the wrinkles have set in and it makes little difference.(然而, 一项研究发现,微笑 实际上会让人看起来更老,除非他们超过60岁,在这种情况下,皱纹已经开始出现,这没有什么区别)” 可知,这项研究的目的是关于微笑的真相。故选C。【33题详解】 细节理解题。根据第三段 “The study found that for middle-aged people between the ages of 40 and 60, gender played a role in whether smiling altered the perceived age. Men in this age category appeared older when they smiled, but for their female counterparts, smiling had no effect.(研究发现,对于 40 岁至 60 岁的中年人来说, 微笑是否会改变他们所认为的年龄,性别也有一定影响。这个年龄段的男性微笑时显得更老,但对女性来 说,微笑没有影响)”以及倒数第二段 “ Researchers also suggested that it could be down to the gender differences in lifestyle and skin care that could affect facial wrinkling.(研究人员还表示,可能是生活方式和皮肤护理方面 的性别差异影响了面部皱纹)”可知,外貌不是导致面部皱纹的原因。故选D。【34题详解】词句猜测题。I 艮据最后段中“The same scientists published a paper saying that the belief "well-rooted in media" was “a complete misconception”.(这些科学家发表了一篇论文,称这种“根植于媒体”的信念是“完全的误 解”)”以及画线词后文 the theory that smiling can take years off your appearance v可知,2018 年进行的一 项类似研究反驳了微笑可以让你年轻的理论。故画线词意思是“反驳”。故选A。【35题详解】主旨大意题。 根据第段 “Many believe that smiling takes years off your appearance by conveying a youthful happiness. However, a study has found that smiling actually makes people look older, unless they are over 60, in which case the wrinkles have set in and it makes little difference.(许多人认为,微笑传递出年轻的快乐,使你看 上去年轻。然而,一项研究发现,微笑实际上会让人看起来更老,除非他们超过60岁,在这种情况下,皱 纹已经开始出现,这没有什么区别)”文章还介绍了研究开展的过程以及影响面部皱纹的因素。可知,B选 项“微笑真的能让你看起来更年轻吗? ”最符合文章标题。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余 选项。Your alarm goes off on the first day of January. You force yourself out of bed and steadily walk toward the bathroom, where you catch sight of a pale-faced, sleepy-eyed “monster“ in the mirror. 36 However,after a moment, you think. "Wait, it's okay because today is New Year's Day, time to get back in shape!”For many people, the start of a new year signals the end of a period of overindulgence (放纵).During December, it is often justified by the planning of New Year's resolutions to turn oneself into a fit and healthy human being. However, the fact is that approximately 80% of New Year's resolutions are abandoned before February. 37 While we may have good intentions when making resolutions, we are not actually making ourselves any more disciplined. Change involves, a degree of stress, and someone not mentally equipped to handle that stress will struggle to change.38 One idea is to think small rather than big. Many people's plans involve extreme measures, while in reality, change is likely easier in smaller steps, which allows for greater success. 3930 minutes of TVtime fbr two hours at the gym can be rewarding in motivating someone to work out every day.Finally, set concrete goals. 40 For example JTm going to go running every day to train fbr a haF marathon in April“ would be far more powerful than “I'm going to get in better shape this year”. Most importantly, remember that despite their names, New Year's resolutions should be for life. Change takes time and effort, but with suitable strategies, there is no reason why you cannot stick to your resolutions pennanently. or at least until June.A. You seem to be over the moon.B. Almost instantly, you step back in horror.C. So, how can you make yourself more disciplined?D. Instead of making a vague resolution, make a specific one.E. Another helpful strategy is to design a personal reward system.F. Given this situation, why should we still put ourselves under great stress?G. Regarding why this happens, the answer is likely related to self-discipline.36-40题答案】【答案】36.B37. G 38. C 39. E 40. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了做到自律的方法。【36题详解】根据前文 “You force yourself out of bed and steadily walk toward the bathroom, where you catch sight of a pale- faced, sleepy-eyed t6monstef, in the mirror.(你强迫自己下床,稳步走向浴室,在那里你看到一个苍白的脸, 睡眼惺T公的“怪物”在镜子里)”以及下文 “However, after a moment, you think. "Wait, it's okay because today is New Year's Day, time to get back in shape!"(然而,过了一会儿,你想。“等等,没关系,因为今天 是元旦,是时候减肥了!” ) ”可知,看到自己的样子吓了一跳,随后宽慰自己。B选项“Almost instantly, you step back in horror.(几乎立刻,你惊恐地后退了一步)”符合题意,故选B。【37题详解】不艮据前文 "However, the fact is that approximately 80% ofNew Year's resolutions are abandoned before February. (然而,事实是大约80%的新年计划在二月之前就被放弃了)”可知,下文可能讲述出现这一现象的原因。G 选项 u Regarding why this happens, the answer is Hkely related to self-discipline.(关于为什么会发生这种情 况,答案可能与自律有关)”符合题意,故选G。38题详解】根据后文“One idea is to think small rather than big.(一个想法是想小而不是大)”可知,本段讲述的是怎 样做到自律,回答了 C选项“ So, how can you make yourself more disciplined?(那么,怎样才能让自己更自 律呢?)”提出的问题,符合上下文语意连贯,故选C。【39题详解】根据后文 “30 minutes of TV time fbr two hours at the gym can be rewarding in motivating someone to work out every day.(用看30分钟电视来作为在健身房锻炼两个小时的奖励,可以激励一个人每天锻炼)”可知, 这里讲述的是养成自律的另一方法是设立奖励机制。E选项u Another helpful strategy is to design a personal reward system.(另一个有用的策略是设计一个个人奖励系统)”符合题意,故选E。【40题详解】 根据前文“Finally, set concrete goals.(最后,设定具体的目标)”可知,本段讲述的是做到自律的方法是 设立具体的目标。D 选项 “Instead of making a vague resolution, make a specific one.(与其做一个模糊的决 定,不如做一个具体的决定)”是对前文进一步解释说明,其中“specificone”与上文“concretegoals”相 照应,故选D。第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。It was Wednesday afternoon and Jennifer McCarthy had a lot of questions. Her college freshman son had just41 home. The reason was that Vanderbilt University would move 42 online because of the coronavirus (新冠病毒).His return is not just a fun homecoming. It's 43 and confusing for everyone,44 for her.45 thousands of parents of college students across the country, McCarthy isn't sure what comes next. Does she make sure her son is out of 46 before 11:30 in the morning, his typical spring-break rising time? Does she adopt a study rule or class time, 47 online classes have started? College students don't 48 to be told what to do, but there have to be some rules.For many parents, this sudden return isn't just 49 their young adulfs life; it's changing theirs. The quiet 50 they had gotten used to is back to chaos. And fbr people like McCarthy, whose 83-year-old father lives with them, this 51 comes with new rules that will be hard fbr a college freshman to observe or even fully 52, such as no parties and no sports.This isn't the natural 53 of things. Babies are born and they grow into children who are taught how to be 54, they move out and on and it's back to a quiet house. There is 55 normal about thistime we're living in. But if everyone stays healthy, this is all temporary.41. A. decoratedB. missedC. cleanedD. returned42. A. studiesB. showsC. matchesD. debates43.A.normalB.