北京市东城区2022-2023学年九年级上学期期末英语试题(解析版).docx
东城区2022-2023学年度第一学期期末统一检测初三英语第一部分本部分共33题,共40分。从每题列出的选项中,选出最符合题目要求的一项。一、单项填空(每题0.5分,共6分)从下面各题所给的人、BC、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。1. My brother loves painting.often draws pictures after school.A. IB. YouC. HeD. She【答案】C【解析】【详解】句意:我哥哥喜欢画画。放学后他经常画画。考查代词辨析。I我;you你;he他;she她。根据“My brother”可知此处是指哥哥,应用he,故选C。2. In Beijing, more and more young children go skating winter.A. atB. inC. onD. to【答案】B【解析】【详解】句意:在北京,越来越多的孩子冬天滑冰。考查介词辨析。at时间介词,后加具体时刻;in时间介词,后加年、月、季节;on时间介词,后加节日、 星期和具体某一天;to方向介词,朝,向。表达“在冬季”用时间介词in。故选B。3. You stop at the red lights when you cross the road.A canB. wouldC. mayD. must【答案】D【解析】【详解】句意:过马路时,你必须在红灯时停下来。考查情态动词辨析。can可以;would能;may可能;must必须。根据“stop at the red lights when you cross the road.”和常识可知,此处指“你必须在红灯时停下来: 故选D。4.1 am than my sister, so I often take care of her.A. oldB. olderC. oldestD. the oldest【答案】B【解析】27. What can we learn from the study mentioned in the passage?A. Experiencing little discomfort leads to great success.B. The attitude towards discomfort influences personal growth.C. The feeling of discomfort encourages people to try new things.D. Paying attention to what you're learning weakens your discomfort.28. What's Paragraph 5 mainly about?A. The ways to manage discomfort.B. The suggestions to avoid discomfort.C. The benefits of embracing discomfort.D. The reasons to view discomfort differently.29. Which of the following does the writer probably support?A. I try to speak in public although it makes me nervous.B. I start swimming when I find running is a bit challenging.C. I keep quiet in class because I'm afraid to answer questions.D. I don't like singing before strangers, so I always sing to myself.【答案】27.B28. A 29. A【解析】【导语】文章主要说明不适的态度会影响人的成长,并且对解决问题提出了建议。【27题详解】细节理解题。根据"Embracing (接受)these feelings of stress and nervousness as a part of learning instead of heading back could help encourage personal growth, suggests a new study.”可知,不适的态度会影响人的成长。 故选B【28题详解】推理判断题。根据"If we learn to be comfortable with discomfort, we will grow stronger and make progress. The first step is to view discomfort differently. Look at discomfort as a sign that we are improving our lives and experiencing growth. Then do instead of thinking.”可知,本段主要介绍了解决不适的方式方法。故选A【29题详解】细节理解题。根据“Rather than think about how difficult or uncomfortable a task might be, just do it. Whatever we do, try to go a little past that point when we start feeling like we want to give up or when we are uncomfortable and want to take a break: run one more minute or kilometer than last time or write one more paragraph/9 nJ知, 作者认为克服不适应该面对它并且去做。选项A“我尽量在公共场合讲话,尽管这让我很紧张。”符合。故选ADHaving too many friends doesn't sound like the kind of thing anyone should really worry about. After all, what can be wrong with having a wider group of people to hang out with?According to the latest survey, the average (平均)number of friends people have on social media (社交媒体) is between 300 and 500. Research suggests that this number is actually higher for teenagers. Is it possible to maintain meaningful relationships with so many people, especially those you may never meet in person?We are just one click away from making new friends on social media. This has led some people to question how honest the friendship is. For example, when 1 see that a friend has posted photos from his latest holiday on social media, Td typically reply with a comment (评论)like “Wow, looks great!even though it doesn't. The unwritten agreement is that the next time I post, that friend will reply similarly, so Til feel better about myself.Not long ago, I met someone who loved music as much as I did at a concert. We got along pretty well that evening, although the music was so loud! We even added each other on social media. Now, I see her photos on social media, and I “like” her photos, but I'm pretty certain that we'll never meet up in real life.It could be argued that this is just another example of how life has changed in recent years. We live in a time when we expect things to happen right away, so is it really all that surprising that the way we form friendships has changed? Perhaps it shows how social media has made friendships less honest, turning them into meaningless “adds” and “likes”.Real friendships, on the other hand, take time to build. My most important relationships haven't grown out of a few unimportant online conversations. Ifs taken years of shared experiences to develop strong and lasting relationships. And these for me and I believe for most other people too are much more valuable and meaningful. It something that cannot be replicated on social media. No matter how many times you have "liked“ a person's posts, you cannot get the same result.It has been said that technology is destroying our relationships with other people. I wouldn't go so far as to say that. However, it seems that it has changed the way that we manage our friendships. But in the end, it's up to us to decide how real and meaningful those friendships are.30. What can we learn about making friends on social media?A. People often share their real feelings with online friends.B. Teenagers are more likely to meet online friends in person.C. Communicating online is the first step to making real friends.D. People always expect good comments on their posts from friends.31. Why does the writer mention the experience of making a friend in Paragraph 4?A. To suggest an easy way of making friends.B. To explain why people make friends on social media.C. To stress the importance of making friends in real life.D. To show how technology has changed the way of making friends.32. The word “replicated“ in Paragraph 6 probably meansA. sharedB. learnedC. copiedD. tested33. The writer probably agrees thatA. it's necessary to be honest with online friendsB. having more online friends makes people feel betterC. social media helps strengthen relationships between peopleD. true friendships require company and honest communication【答案】30.D31. D 32. C 33. D【解析】【导语】本文主要讲述了网上交友的利与弊。作者认为建立牢固持久的关系需要多年的共同经历。但是最 终,这些友谊有多真实,有多有意义,取决于我们自己。【30题详解】细节理解题。根据"The unwritten agreement is that the next time I post, that friend will reply similarly, so Fil feel better about myself.”以及生活常识可知,关于在社交媒体上交朋友,我们能学到人们总是希望自己的帖子 能得到朋友的好评。故选D。【31题详解】细节理解题。根据"Not long ago, I met someone who loved music as much as I did at a concert. We got along pretty well that evening, although the music was so loud! We even added each other on social media. Now, I see her photos on social media, and I like' her photos, but I'm pretty certain that we'H never meet up in real liffe.”可矢口, 作者在第四段中提到交朋友的经历是为了展示科技如何改变交友的方式。故选Do【32题详解】词义猜测题。根据"It's something that cannot be replicated on social media.”可知,这是社交媒体上无法复制的 东西。划线单词“replicated”的意思是“复制”。“copied”与其意思一致。故选C。【33题详解】推理判断题。根据"Real friendships, on the other hand, take time to build. My most important relationshipshaven't grown out of a few unimportant online conversations. Ifs taken years of shared experiences to develop strong and lasting relationships.”可知,本文主要讲述了网上交友的利与弊。作者认为建立牢固持久的关系需 要多年的共同经历。但是最终,这些友谊有多真实,有多有意义,取决于我们自己。因此作者可能同意真 正的友谊需要陪伴和诚实的交流。故选D。第二部分本部分共5题,共20分。根据题目要求,完成相应任务。四、阅读表达(34 36题每题各2分,37题4分,共10分)阅读短文,根据短文内容回答问题。If you ask any 12-year-old what their favorite time of the day is, they'll tell you it's lunch! But for Jason, it's a bit different. He can't wait to get home and start working on his candle-making business.Jason began creating candles because the candles he bought gave his mom headaches. He was only eight years old at the time. He thought there must be a way to make a safe and all-natural candle. So, he set out to find a cleaner and more natural way to make a candle that his mom could enjoy. He was very interested in the process and the chemistry behind making the candles. Later, he found a kind of wax (蜡)that is chemical-free. He also found natural oils to add scent (香味).With the support of his mom, he started an online store in 2020. His online orders began picking up. In the fall of 2022, he opened a store at a local shopping centre. Now people can buy his candles both online and at the store. The store also sells soaps which are made by Vicky, Jason's little sister. She was inspired (鼓舞)by her brother to make her own handmade products.Jason started his business to save money for his college education. But running a business is about more than making money for Jason. He also gave some money to the community. The community spent the money supporting the local homeless shelter (救助站)and helping the kids who needed a little help with college.“My future goal is to help people around the world,“ he says. His mother is proud of her son and loves to spend time with him as his business grows. She says it is really inspiring to see how his mind works.Jason has a big goal and an even bigger heart. With all the problems that seem to stop many of us from moving forward, Jason has chosen to find a solution that works, not only for himself, but as an inspiration to others.34. Why did Jason begin creating candles?35. Where can people buy Jason's candles?36. How did Jason deal with the money he made?37. What do you think of Jason? (List at least two points.) Why do you think so?【答案】34. Because the candles he bought gave his mom headaches.38. Both online and at his store at a local shopping centre.39. He saved money for his college education and he also gave some money to the community.40. I think Jason has a big goal and an even bigger heart. Because he gives some of the money he makes from his business back to the community. The community uses the money to support local homeless shelters and help kids who need a little college help.【解析】【导语】本文介绍了 Jason开始和经营蜡烛制作业务的故事。他在8岁时因为买的蜡烛使他的母亲感到头 疼,所以开始尝试制作更安全、更自然的蜡烛。在母亲的支持下,他在2020年开始在线销售蜡烛,并在 2022年秋天在当地购物中心开设了实体店。他的业务不仅为自己上大学筹集资金,而且还回馈社区,支持 当地的流浪者收容所和帮助需要帮助的孩子们上大学。【34题详解】根据"Jason began creating candles because the candles he bought gave his mom headaches.”可矢口, Jason 开始制 作蜡烛,因为他买的蜡烛让他妈妈头疼。故填Because the candles he bought gave his mom headaches.【35题详解】根据"In the fall of 2022, he opened a store at a local shopping centre. Now people can buy his candles both online and at the store.”可知,人们可以在网上和当地一家购物中心的实体店里买到他的蜡烛。故填Both online and at his store at a local shopping centre.【36题详解】根据"Jason started his business to save money fbr his college education."及“He also gave some money to the community.”可知,Jason用他赚得钱支付大学费用,还把一部分钱捐给社区。故填He saved money for his college education, and he also gave some money to the community.【37题详解】开放性试题,言之有理即可,参考答案为:I think Jason has a big goal and an even bigger heart. Because he gives some of the money he makes from his business back to the community. The community uses the money to support local homeless shelters and help kids who need a little college help.五、文段表达(10分)从下面两个题目中任选一题,根据所给提示,完成一篇不少于50词的英语文段写作。文中己给 出内容不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。题目38.假定你是李华,你的英国笔友Chris给你发来邮件,询问你最钦佩的人是谁,以及钦佩他/她的原 因。请你用英语回复一封邮件,向他进行介绍。提示词语:hard-working, take care of, kind, help, proud提示问题:1. Who do you admire most?2. Why do you admire him/her?Dear ChrisI'm glad to tell you about the person I admire most.Could you please tell me about the person you admire most? I am looking forward to your reply.Yours,Li Hua【答案 One possible version:Dear Chris.I'm glad to tell you about the person I admire most. I admire my mother most. She is selfless and hardworking. As a teacher she spends most of her time and energy on her work and her students all enjoy her lessons.After a busy day at work, she makes every effort to take care of our family. She is also kind and understanding. When I have problems, she's always ready to help me and sees things from my point of view. Tm proud to have such a wonderful mother.Could you please tell me about the person you admire most? I am looking forward to your reply.Yours,Li Hua【解析】【详解】总体分析题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;时态:时态为一般现在时;提示:根据提示问题介绍自己最钦佩的人,适当增加细节。写作步骤第一步,引出话题,介绍自己最钦佩的人是妈妈;第二步,介绍你为什么最钦佩她;第三步,书写结语。亮点词汇make every effort to do sth.想方设法做某事(Dfrom my point of view 在我看来高分句型As a teacher, she spends most of her time and energy on her work and her students all enjoy her lessons.(and 连 接的并列句)When I have problems, she's always ready to help me and sees things from my point of view.(when 引导的时间 状语从句)题目39.某英文网站正在开展以“独立自主”为主题的征文活动。假定你是李华,请用英语写一篇短文投稿,谈谈你在生活中能够独立做哪些事情以及你从中获得的益处。词数80个左右。提示词语:tidy up, exercise, homework, grow, confident提示问题:(l)What can you do independently?(2)What benefits have you got?It's important fbr teenagers to learn to be independent.【答案】范文It's important for teenagers to learn to be in dependent. I think everyone should be responsible for ourselves so that we can develop a good sense of responsibility when we grow up. Let me tell you something about myself.Firstly, I can do chores to help my parents such as tiding up our rooms, washing clothes, doing the dishes and so on. I think it also can strengthen our relationship with our parents. Secondly, I can manage my time well in my daily life. Meanwhile, I should improve myself from some aspects.【解析】【详解.】总体分析 题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;时态:时态为“一般现在时 提示:根据所给提示完成写作,不能遗漏信息,以第一人称为主。写作步骤第一步,介绍你能独立做什么;第二步,介绍你从做的事情中可以获得什么。亮点词汇be responsible for 对负责grow up长大such as比如©meanwhile 同时高分句型I think everyone should be responsible for ourselves so that we can develop a good sense of responsibility when wegrow up. (so that引导的目的状语从句以及when引导的时间状语从句)【详解】句意:我比我妹妹年纪大,所以我经常照顾她。考查比较级。根据than可知,此空应填比较级。Ider,故选B。5. 一Excuse me,is the cap?一35 yuan.A. how muchB. how longC. how bigD. how heavy【答案】A【解析】【详解】句意:对不起,这顶帽子多少钱? 35元。考查特殊疑问句。how much多少钱;how long多长时间;how big多大;how heavy多重。根据"35 yuan." 可知,此处提问价格。故选A。6. You need to take notes in class,you don't have to write everything down.A. butB. forC. soD. or【答案】A【解析】【详解】句意:课堂上你需要记笔记,但你不必把所有的东西都写下来。考查连词辨析。but 但是;for 因为;so 因此;or 或者。“You need to take notes in class”与“you don't have to write everything down.”是转折关系,故选 Ao7. Tony, where are you? I can't find you.一I at the gate of the school.A. waitB. waitedC. am waitingD. was waiting【答案】c【解析】【详解】句意: 托尼,你在哪里?我找不到你。我正在学校门口等着。考查现在进行时。根据“Tony, where are you? I can't find you.”可知是问现在的情况,用现在进行时,表示正 在发生的动作,其谓语动词构成为be+动词ing形式,主语是L因此be动词用am。故选C。8. Jack an online meeting when suddenly the phone rang.A. will haveB. hasC. is havingD. was having【答案】D【解析】【详解】句意:杰克正在网上开会,突然电话响了。考查动词时态。根据"Jack.an online meeting when suddenly the phone rang.“可知,此处指电话铃声响的时候 正在开会,句子时态为过去进行时。故选D。9. Betty to the library every Saturday.A. goesB. has goneC. is goingD. was going【答案】A【解析】【详解】句意:贝蒂每周六去图书馆。考查一般现在时。根据时间状语“every Saturday”可知,句子的时态是一般现在时,表示经常性发生的动 作,其谓语动词构成为:动词原形/动词第三人称单数,主语是“Betty”,因此此处用动词第三人称单数 goeso 故选 A。10.1 enjoy playing football.