中考英语阅读理解解题技巧点拨(6页).doc
《中考英语阅读理解解题技巧点拨(6页).doc》由会员分享,可在线阅读,更多相关《中考英语阅读理解解题技巧点拨(6页).doc(6页珍藏版)》请在淘文阁 - 分享文档赚钱的网站上搜索。
1、- 中考英语阅读理解解题技巧点拨中考英语阅读题目的考查类型和解题技巧中考英语阅读题目主要有以下四种类型,现将每一种类型的考查要点和解题技巧分析如下:1.主旨题( To find out the main idea)其目的是考查对短文中心思想或作者意图的掌握。解题技巧为:找主题句。 应先通读全文,理解大意,充分理解主题句的意义。主题句通常出现在短文第一句或最后一句。主旨题常见题式为:1.Which is the best title of this passage?2.The main idea of this passage is_3.The passage mainly tells us:_
2、例题1Happiness is for everyoneIn fact, happiness is always around you, if you put your heart into itHappiness is not the same as money, it is a feeling of your heartWhich of the following is this passage about?A.Bad luck B. Good luck C. Happiness D.Life例题2Its so crowded in Florida! We had to wait a lo
3、ng time to go on the rides sometimes.The paragraph mainly tells us: A. Its so crowded in Florida. B. We had to wait a long time 2. 细节题( To look for details)细节题是用来进一步表达主题,体现中心思想的,往往针对短文某个细节来设题。解题技巧为: 快速捕捉信息,尤其是一些事例、数字等,划出相关句子,进行对照。例题1:Peter started playing for the local club when he was only 10 years
4、 old in 1948. In 1970,he was in the team that won the World Cup for Brazil again. He finally stopped playing in1977.How many years did Peter play football?_细节题中的难点常为此类问题:Which of the following is True/Not True?这类题目要求从文中不同的地方挑出信息对事实进行判断。选项之间没有联系。解题技巧为:仔细回读相关信息。针对选项,逐个判断正误,1道等于4道。例题2It seems that ever
5、ybody tells lies well, not big lies, but what we call “white lies” .Telling white lies isnt that bad. Most of the time ,people do it because they want to protect a friendship.( )Which of the following is not True:A. White lies are not big lies. B. In fact, everybody tells lies . C. People tell white
6、 lies to protect a friendship. D. White lies are harmful to friendship. 3. 推断题( To infer a conclusion)推断题就是根据某个事实推断结论。包括:数据事实推断、常识推断以及作者的写作目的、态度和倾向等的推断。解题技巧为:寻找线索,悟出字里行间的意思。常见题式:1).From the passage we know that_2)From the passage we can infer(推断) that_ 注意:此类题目无法从原文中找到一模一样的句子。如:The doctor gave my sis
7、ter some medicine, but it did nothing to her. ( )From this sentence know_. A. my sister didnt like this medicine B. my sister took the medicine C. the medicine made my sister sickD. my sister got better now 4.猜测词义题( To guess the meaning)猜测词义题主要考查根据上下文正确判断灵活变化的词义能力。解题技巧为:通过阅读上下文,断定该词的真正含义。常见题式如下:1).T
8、he word “” in the passage probably means_.2).What does the word “”mean_.3)The underlined(划线的) word means_例题2Besides the usual classrooms and laboatories, the boarding schools have lots of other facilities for their students, including music rooms, borts, swimming pools, cinemas and theaters.The unde
9、rlined word means _ A.教师 B. 设施 C. 活动 D. 课程五、提高阅读能力的其他必备条件阅读能力的提高不是一朝一夕的事,除了掌握一定的阅读技巧之外,词汇量起着决定性的作用。因此,我们要不断扩大词汇量,学会利用词缀来猜测词义。另外,我们还要扩大知识面,增加背景知识。背景知识材料多样,包括天文地理、风土人情、政治历史、人物传略、科学技术等等。一旦对文章有了背景知识,就会提高我们对文章的理解能力。 阅读理解1Mr. Lee was in bed and was trying to go to sleep when he heard the bell ring. He tur
10、ned on the light and looked at his clock. It was twelve oclock. Who can it be at this time of night? He thought. He decided to go and find out. So he got of bed, put on his dressing gown (浴袍) and went to the door. When he opened the door, there was nobody there. That is very strange. Then he went ba
11、ck to his bedroom, took off his dressing gown, got back into bed ,turned off the light and tried to go to sleep.A few minutes later he heard the bell again. Mr. Lee jumped out of bed very quickly and rushed to the door. He opened it, but again he found no one there. He closed the door and tried not
12、to feel angry. Then he saw a piece of paper on the floor. He picked it up. There were some words on it : It is now after midnight(午夜), so it is April Fools Day (禺人节) . April fool to you!Oh , it was the English boy next door! Mr. Lee exclaimed (惊叫) and almost smiled. He went back to bed and feel asle
13、ep at once. The bell did not ring again.1. When did Mr. Lee go to bed?He went to bed _.A. before twelve oclock B. after twelve oclockC. when the bell rang D. when he saw the boy2. Why did he rush to the door when he heard the bell ring the second time?A. He wanted to open the door for the visitor B.
14、 He wanted to find out who the visitor was.C. He was afraid of the ring D. He was waiting for someone.3. From this passage, we learn that we can _ on April Fools Day.A. say Hello to each other B. dance and sing at nightC. play jokes on each other D. send pressents to children4. What did Mr. Lee thin
15、k about the English boy?He thought he _.A. was a good boy B. was friendly with himC. shouldnt ring the bell at midnight D. did a dangerous thing just now 阅读理解2Babies love chocolate and sometimes they also eat the paper around it. My cat enjoys a meal of good, thick paper, old letters, for example. S
16、he does not like newspapers very muchOf course, the best paper comes from wood. Wood comes from trees, and trees are plants. Vegetables and fruit are plants, too, and we eat a lot of them. So can we also eat wood and paper?Scientists say, All food comes in some way from plants. Well, is that true? A
17、nimals eat grass and grow fat. Then we eat their meat. Little fish eat little sea-plants, then bigger fish swim along and eat the Chickens eat bits of grass and give us Think for a minute. What food does not come from plants in some way?Scientists can do wonderful things with plants. They can make f
18、ood just like meat and cheese. And they can make it without the help of animals. It is very good food, too. Now they have begun to say, We make our paper from wood. We can also make food from wood. The next thing is not very difficult. What is the next thing? Perhaps it isfood from paper. Scientists
19、 say, We can turn paper into food. It will be good, cheap food, too, cheaper than meat or fish or eggs.So please keep your old books and letters. (Dont feed 喂 your cat.) One day, they will be on your plate, if what scientists say may come true.1. The writer asks us to keep our old books and letters
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 中考 英语 阅读 理解 解题 技巧 点拨
限制150内