2023年高考英语复习讲练测第15讲 阅读理解七选五(练)(全国通用解析版).docx
《2023年高考英语复习讲练测第15讲 阅读理解七选五(练)(全国通用解析版).docx》由会员分享,可在线阅读,更多相关《2023年高考英语复习讲练测第15讲 阅读理解七选五(练)(全国通用解析版).docx(7页珍藏版)》请在淘文阁 - 分享文档赚钱的网站上搜索。
1、2023年高考英语复习讲练测第15讲阅读理解七选五(练)AWhy Do We Find It Hard to Say “No”?As we all know, saying no to others is not easy at all. But sometimes we have to learn to say no”. Below are common reasons why people find it hard to say no”: 2 You are a kind soul at heart. You dont want to turn the person away and yo
2、u want to helpwhen possible, even if it may eat into your time. Afraid of being rude. I was brought up under the idea that saying “no,especially to people who are older, is rude. This thinking is common in Asian culture, where face saving is important.3 Wanting to be agreeable. You dont want to alie
3、nate (疏远)yourself from the group because youre not in agreement. So you agree to others9 requests. Fear of conflict.4 This might lead to an ugly confrontation (面对).Even if there isnt, theremight be disagreement which might lead to bad effects in the future. 5 Perhaps you are worried saying no” means
4、 closing doors. For example, one of my friends,wives was asked to work in another department in her company. Since she liked her team, she didnt want to go. However, she didnt want to say no” as she felt it would affect her promotion chances in the future.A. Wanting to help others.B. Fear of losing
5、chances.C. Wanting to keep a good relationship.D. I slowly realized I needed to learn to say “no”.E. You are afraid the person might be angry if you refuse him/her.F. It means not making others look bad or lose face.G. To learn to say no”, we have to first understand whats stopping us from it.【语篇解读】
6、这是一篇说明文。文章主要说明了人们说“不”很困难的几点原因。1. G【解析】 根据上文“As we all know, saying no to others is not easy at all. But sometimes we have to learn to say no.(我们都知道,对别人说,不,并不容易。但有时我们必须学会说不)”以及后文“Below are common reasons why people find it hard to say “no”(以下是人们很难说,不,的常见原因)”可知,本句是在提出为什么说 “不”很困难的问题,后文开始解释原因。故G选项“要学会说,
7、不我们首先要明白是什么阻止了我们这么 做”符合语境,应选G。2. A 解析根据后文“You arc a kind soul at heart. You dont want to turn the person away and you want to help when possible, even if it may eat into your time.(你是一个心地善良的人。你不想拒绝这个人,你想在可能的 时候帮助他,即使这会占用你的时间)“可知,本段说明的原因是因为想要帮助别人,而无法拒绝别人。故 A选项“想要帮助别人”符合语境,应选A。3. F【角毕析】根据上文“AfVaid of
8、being rude. I was brought up under the idea that saying no, especially to people who are older, is rude. This thinking is common in Asian culture, where face saving is important.( 害怕没 礼貌。我从小就认为说不,尤其是对年长的人说不是不礼貌的。这种想法在亚洲文化中很常见,在亚洲, 面子是很重要的广可知,上文提到亚洲人要面子,本句进行解释说明:不要让别人难堪或丢脸。故F选项“意 思是不要让别人难堪或丢脸”符合语境,应选
9、F。4. E【解析】 根据后文“This might lead to an ugly confrontation. Even if there isnt, there might be disagreement which might lead to bad effects in the future.(这可能会导致一场丑陋的对抗。即使没有,也可能会有分歧,这 可能会导致在未来不好的影响)”可知,本句是在说明拒绝别人可能会让别人生气,从而导致冲突和分歧, 故E选项“你害怕如果你拒绝他/她,他/她可能会生气”符合语境,应选E。5. B【解析】根据后文“Perhaps you are worrie
10、d saying no means closing doors. For example, one of my friends9 wives was asked to work in another department in her company. Since she liked her team, she didnt want to go. However, she didnt want to say no as she felt it would affect her promotion chances in the future.(也许你担,心 说不意味着关上大门。例如,我一个朋友的
11、妻子被要求在她公司的另一个部门工作。因为她喜欢她的团 队,所以她不想去。然而,她不想说不,因为她觉得这会影响她未来的晋升机会广可知,后文的例子表 明说不的原因是因为害怕失去机会,故B选项“害怕失去机会“符合语境,应选B。BHow Not to Be AwkwardNot all of us are outgoing and ready to take the world by storm. Many among us are shy and may even feel kept apart from others. This usually happens when a person is s
12、till in his or her teen years and going through the socialization process. 6 Lets try to find answers to the questions.Stay in shape and dress up wellSometimes, awkwardness could be due to being overweight. When you are large in size, you tend to get very self-conscious So, in order to avoid this, g
13、et into the habit of exercising every day 7 If you look as if you have just stepped out of a 1980s film when actually it is 2011, there is no doubt that you are bound to feel awkward about yourself.Be optimisticAnother effective tip on how not to feel awkward is to always keep a smile on your face.
14、8 On the other hand, a smiling, happy and positive think person is appreciated by everybody So, smile when you meet acquaintances or even strangers, say a cheerful Hi and automatically some of your awkwardness will disappear completely!9This one really helps. Awkwardness generally develops when a pe
15、rson remains isolated from others. So, in order to change this situation, join groups For instance, if you are a reading lover join a book club. Joining people in book reading sessions as well as debates will help remove your awkwardness. Choose any activity of your choice, such as playing team spor
16、ts or joining a dance class, and soon you will find your comfort level around people increasing day by day!Develop your personalityBeing a book-worm or an Internet addict will not get you anywhere. For self-improvement, take up a hobby that adds meaning to your life. Learn singing or try adventure s
17、ports. 10 A. Participate in Team Activities.B , Learn how to end a conversation.C. Secondly, have appropriate clothes on.D. If you look sad, nobody will actually like being with you.E. Something as simple as listening to music will do wonders too.F. So, what can a person do to overcome this tendency
18、 to be awkward?G. Awkwardness could be because you do not have anything in common to talk about.【语篇解读】本文是一篇说明文。作者主要向我们描述了怎样使自己不笨拙不尴尬,并提出了几点建议, 如保持体形注意穿着、乐观、参加团体活动、开展个性等。6. F【解析】标题How Not to Be Awkward”(如何不尴尬)和文章第一段“Many among us are shy and may even feel keptapart from others.(我们当中的许多人都很害羞,甚至可能感到与他人
19、隔绝。)可知很多人会害羞 的心理,这个是引起标题所说的尴尬的原因。下文说到“Lets try to End answers to the questions.(让我们试 着找到问题的答案)标题和上文提到很多人有害羞的心理,会引起尴尬,下文引出解决问题的方法,可推 知空处讲述的是如何克服这种尴尬的倾向。应选F项。7. C【解析】根据本段标题“Stay in shape and dress up well” (保持身材,好好打扮)可知需要保持体形, 并穿着打扮好。根据下文“If you look as if you have just stepped out of a 1980s film whe
20、n actually it is2011, there is no doubt that you are bound to feel awkward about yourself.”(如果你看起来像是刚从 1980 年代的电影 中走出来,而实际上是2011年,那么毫无疑问,你一定会对自己感到尴尬。)可知下文在谈不符合年代的 穿着是多么尴尬。可推知,空处讲的是要穿合适的衣服,承上启下。应选C项。8. D【解析】根据标题“Be optimistic”(要乐观)可知本段中心思想就是要求我们要有乐观的心态。本段 最后一句是“a smiling, happy and positive think per
21、son is appreciated by everybody.(一个面带微笑,开心并 积极思考的人会受到每个人的喜欢)可推知如果总是不开心,不乐观面对一切,没有人会喜欢你。选D项。9. A解析根据第四段“This one really helps. Awkwardness generally develops when a person remains isolated from others. So, in order to change this situation, join groups For instance, if you are a reading lover, join a
22、 book club. Joining people in book reading sessions as well as debates will help remove your awkwardness. Choose any activity of your choice, such as playing team sports or joining a dance class, and soon you will find your comfort level around people increasing day by day! (这个真的很有帮助。当一个人与他人保持孤立时,通常
23、会产生 尴尬。所以,为了改变这种情况,加入团体例如,如果你是一个阅读爱好者,加入一个读书俱乐部。与 人们一起参加读书会和辩论会有助于消除你的尴尬。选择您选择的任何活动,例如参加团队运动或参加舞 蹈课,很快您就会发现自己与人相处的舒适度与日俱增!)可知本段主要呼吁人们要参加团队活动。应选 A项。10. E 解析根据本段第二句For self-improvement, take up a hobby that adds meaning to your life.(为 了 自我提升,培养一个为你的生活增添意义的爱好)可知为了提高自己,要开始一个爱好,这个爱好可以给 你的生活带来很大的意义。空处前面内
24、容“Learn singing or try adventure sports”(学习唱歌或尝试冒险运动) 与E选项表达“有时候简单如听音乐这样的事情也会带来奇迹”属于并列的同类型的例子。应选E项。CMore and more people are turning to a plant-based lifestyle. 11. It has been shown to help improve overall health, prevent diseases, and increase well-being and happiness. Here are two tips on how to
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2023年高考英语复习讲练测第15讲 阅读理解七选五练全国通用解析版 2023 年高 英语 复习 讲练测第 15 阅读 理解 七选五 全国 通用 解析
限制150内