吉林省松原市实验高级中学高三英语下学期四月月考试题(含解析).docx
《吉林省松原市实验高级中学高三英语下学期四月月考试题(含解析).docx》由会员分享,可在线阅读,更多相关《吉林省松原市实验高级中学高三英语下学期四月月考试题(含解析).docx(24页珍藏版)》请在淘文阁 - 分享文档赚钱的网站上搜索。
1、吉林省松原市实验高级中学2021届高三英语下学期四月月考试题(含解析)注意事项:1 .答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘 贴在答题卡上的指定位置。2 .选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写 在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3 .非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸 和答题卡上的非答题区域均无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题分,满分分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选 项,并标在试
2、卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅 读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What impressed the man about the new theater?A. The ticket price.B. The seats.C. The sound.2. What are the speakers going to do tonight?A. Listen to a lecture.B. Go out for pizza.C. Work in thegarden.3. Why has the man been staying at home?A. He w
3、orks at home.B. He is out of work.C. He s been sick.4. How many students had planned to take the exam?A. 50.B. 25.C. 15.5. What does the man think of the cheese?A. It is delicious.B. It smells better than it tastes.C. It hasgone bad.第二节(共15小题;每小题分,满分分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
4、听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完人类过度捕鱼可能导致虎鲸食物不足,引发虎鲸袭击渔船。划线词所在句子“Theenvironmentalists believe the sudden increase in boat traffic and fishing activities, after months of absence due to restrictions on human activity last spring, could also be contributing to the agitation. (环境学家认为好几个月的春季禁渔期结束, 渔船流量突
5、然增加和捕鱼活动也可能会导致这些虎鲸袭击渔船事件。)该句分析了另一个引 发虎鲸袭击事件的原因,据此可以推测划线词的意思是虎鲸袭击事件。故选A项。11题详解】推理判断题。文章开头介绍虎鲸袭击渔船的异常行为。接下来分析各种有可能引发虎鲸异常 行为的诱因,所以题目应该是“虎鲸为什么袭击渔船”。故选B项DUS and Canadian researchers recently calculated the total amount of the world,s groundwater and estimated that it is equal to a lake 180 metres deep co
6、vering the entire Earth. This makes groundwater the largest active freshwater resource on the planet. The team also investigated its age. How did they do this?Humans introduced a convenient time signature on the Earth when we started testing atomic (原子的)weapons. This leaves a time stamp which can be
7、 found in water, rocks and living organisms. By seeing if radioactivity (放射性) from atomic bomb testing was present in the groundwater, the researchers could estimate that about 6% of this groundwater is younger than50 years old. If this water was spread evenly over the continents, then there is just
8、 three metres depth of modern groundwater spread equally over the continents.It could be argued that if we use only this modem groundwater, then this is sustainable, as we know that it has been replaced (or recharged) by natural processes over the last 50years. But how quickly groundwater recharges
9、changes over time.Water has to reach the inside of rocks, either now or in the past. This means that the amount of rainfall has to be more than the amount of water evaporating (蒸 发)from the land surface, and more than the amount of water used by all the plants. When this occurs, fresh water can rech
10、arge the groundwater from either water “leaking from the beds of rivers or from rainwater that passes through the soil.In many parts of the world we know that groundwater recharge varies due to naturalclimate variability such as El Nino. Groundwater recharge will also change withglobal warming.12. I
11、n order to know theage of groundwater, we canA. find its time stampB. test atomic weaponsC. examine its freshnessD. spread groundwater equally13. What do people thinkof the supply of modern groundwater?A. Its fresh.B. Its limited.C. Its vital.D. It,ssufficient.14. What does the underlined word this
12、in paragraph 4 refer to?A. Water evaporating.B. Water leaking from river beds.C. Water getting into rocks.D. Water being used by all theplants.15. What are the last three paragraphs mainly talking about?A. Climate variability.B. Global warming.C. Groundwater exploration.D. Groundwater sustainability
13、.【答案】12. A 13. B 14. C 15. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了地下水成为地球上最大的活跃淡水资源的现象 以及地下水的可持续性。【12题详解】细节理解题。根据第二段 aHumans introduced a convenient time signature on the Earth when we started testing atomic (原子的)weapons. This leaves a time stamp which can be found in water, rocks and living organisms.(人类在开始测试核武器
14、时在地球上引 入了方便的时间签名。这就留下了一个可以在水、岩石和生物体内找到的时间印记)”可知, 为了 了解地下水的年龄,我们可以找到它的时间印记。故选A项。【13题详解】细节理解题。根据第二段“If this water was spread evenly over the continents, then there is just three metres depth of “modern groundwater spread equally over the continents.(如果这些水平均分布在各大洲I,那么只有3米深的“现代”地下水平均分布在 各大洲)”可知,人们认为这种“现
15、代”地下水是有限的。故选B项。【14题详解】词句猜测题。根据第四段 “Water has to reach the inside of rocks, either now or in the past.(水必须到达岩石内部,无论是现在还是过去)”可知,this指代的是水进入岩石。 故选C项。15题详解】主旨大意题。根据倒数第三段“It could be argued that if we use only this modem groundwater, then this is sustainable(有人可能会说,如果我们只使用这种“现代”地 下水,那么这是可持续的)”和倒数第二段“When
16、 this occurs, fresh water can recharge the groundwater from either water leaking from the beds of rivers or from rainwater that passes through the soil.(当这种情况发生时,淡水可以通过从河床“漏出”的水或 通过土壤的雨水来补充地下水)”以及最后一段uGroundwater recharge will also change with global warming.(地下水补给也会随着全球变暧而改变)”可知,最后三段都围绕地下 水的可持续性来写。
17、故选D项。第二节(共5小题;每小题分,满分分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选 项。Diversity comes in many forms: gender, race, age, culture, etc. All of these contribute to an individuals unique experience of the world. Here are some reasons why it is significant in all aspects of our lives.ProductivityBringing toge
18、ther people of various backgrounds lead to new ideas. 16 When tackling an issue, wouldn,t it be better to have more than one understanding approach, rather than everyone contributing the same thoughts and conclusions?Becoming a World CitizenIf you experience diversity in your everyday life, you will
19、 be regularly exposed to people, cultures, traditions, and practices that are unlike your own. Not only will you improve your social development, but you will also increase your understanding of the world. 17Growing AcceptancePromoting diversity is the first step to true acceptance. Through growing
20、contact with, and communication between new people, individuals may see that they may have more in common than they thought. 18 And that is okay, too! Increasing familiarity with these differences can facilitate acceptance.Richer Life ExperienceDiversity is colorful! What if everyone who surrounded
21、you was exactly like you, in every way? 19 We need new ideas, views, and practices to stimulate and inspire us, to show us the way others eat, celebrate, and love!We must not forget to spread the word about the importance of diversity and to face the world with a love and a celebration of our differ
22、ences. 20A. Where is the fun in that?B. Or, they may still be remarkably different.C. Everyone has their own way of viewing a problem.D. This will prepare you to be a part of a global society.E. Is diversity something we should fight for in all aspects of our lives?F. Hearing about another,s experie
23、nce can provide you a different idea.G. Together, our differences make a strong and beautiful world community.【答案】16. C 17. D 18. B 19. A 20. G【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章讲述了多样性的多种形式以及好处。【16题详解】根据下文 “When tackling an issue, wouldn,t it be better to have more than one understanding approach, rather than every
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 松原市 实验 高级中学 英语 下学 四月 月考 试题 解析
限制150内